Erişilebilirlik

Sri Lanka Müslümanlara Saldırı Nedeniyle Sosyal Medyayı Kısıtladı


Camiler ve Müslümanlar'ın ev ve işyerlerine yönelik saldırılar üzerine Sri Lanka Facebook ve Whatsapp gibi uygulamalara erişimi geçici olarak durdurdu
Camiler ve Müslümanlar'ın ev ve işyerlerine yönelik saldırılar üzerine Sri Lanka Facebook ve Whatsapp gibi uygulamalara erişimi geçici olarak durdurdu

Ülkede Müslümanlar'a karşı saldırıların artması üzerine Sri Lanka, bazı sosyal medya sitelerine erişimi kısıtladı. Erişimi engellenen uygulamalar arasında Facebook ve mesaj uygulaması Whatsapp de bulunuyor. Ülkede İslamcı militanlar tarafından oteller ve kiliselere düzenlenen saldırıların ardından bazı gruplar, Müslümanlar'ı ve camilerı hedef almaya başladı.

Pazar günü sosyal medya sitesi Facebook üzerinde başlayan bir tartışma neticesinde nüfusunun çoğunluğunu Hıristiyanlar'ın oluşturduğu Chilaw kasabasında bir grup, camileri ve Müslümanlara ait dükkanları taşladı, bir kişi de yaralandı.

Yetkililer Facebook’ta tartışmayı başlatan 38 yaşındaki Abdül Hamid Muhammed Hasmar adlı kişiyi gözaltına aldı. Hasmar’ın “1 gün ağlayacaksınız” paylaşımı üzerine tartışma başladı.

Polis, Pazar gecesi geç saatlerde ve Pazartesi sabahı cami ve Müslümanlar'ın işyerlerine saldırı düzenlediklerini düşündüğü bir grup kişiyi de gözaltına aldı.

Ordu sözcüsü de bölgede olayların kontrol altına alınabilmesi için gece boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Saldırılarda bazı camiler ve evler zarar gördü. Sri Lanka Müslüman Konseyi de Müslümanlar'ı hedef alan saldırılarda ciddi bir artış olduğunu söylerken olaylarla ilgili kaç kişinin polis tarafından gözaltına alındığının bilinmediğini belirtti.

Hükümet kanadından yapılan açıklamada, sosyal medya sitelerine yönelik erişim engelinin güvenlik amaçlı geçici bir uygulama olduğu, farklı yorumlanmaması gerektiği ifade edildi.

Ülkenin en büyük mobil iletişim şirketi Dialog da hükümet tarafından kendilerine Viper, IMO, Snapchat, Instagram ve Youtube’a erişimin engellenmesi yönünde talep iletildiğini duyurdu.

Negombo’da da trafikteki bir anlaşmazlık nedeniyle başlayan Müslüman ve Hıristiyan gruplar arasında çıkan çatışmada bir hafta önce 100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Bu olayın ardından da ülkede sosyal medya sitelerine erişim geçici olarak engellenmişti.

Üç hafta önce Sri Lanka’da kilise ve otelleri hedef alan saldırılarda 250’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıları radikal İslamcı intihar bombacıları gerçekleştirmişti.

O saldırılardan bu yana ülkede yaşayan Müslümanlar çok sayıda tehditler aldıklarını ve tacizlere maruz kaldıklarını söylüyorlar.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG