Erişilebilirlik

Müzik Dünyasına 50 Yıldır Yön Veren Müzik Stüdyosu


Müzik Dünyasına 50 Yıldır Yön Veren Müzik Stüdyosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
Linki indirmek için

1960’larda dünyanın en çok satan plaklarının kaydedildiği yerin, Alabama’nın kuzeyindeki Muscle Shoals kentindeki küçük bir stüdyo olduğunu biliyor muydunuz?

Aretha Franklin, Percy Sledge, Bob Dylan ve Rolling Stones gibi ünlü isim ve gruplar Muscle Shoals kentindeki küçük bir stüdyoda kayıt yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Yeni bir belgesel, bu küçük ama önemli müzik stüdyosunun öyküsünü anlatıyor. Kentin adını taşıyan film kısa süre önce Teksas’ın Austin kentinde bir festivalde büyük ilgi gördü.

13 bin nüfuslu Muscle Shoals, Tennessee Nehri kıyısında. Efsaneye göre, bu nehir hep şarkı söylermiş.

Son 50 yıl içinde dünyanın en ünlüleri arasındaki birçok müzisyen bu minik kentte liste başı parçalar kaydetmiş. Film yapımcısı Greg Camalier, bunun nedenini araştırmış: “Burası Amerika’nın ortasında küçük bir kırsal yerleşim birimi. Oysa Amerika’daki diğer müzik merkezleri, büyük kentler.”

Herşey ileri görüşlü bir müzik aşığı olan Rick Hall sayesinde başlamış. Hall, 1950’lerde bu sevimli kentte FAME stüdyolarını kurmuş.

Rick Hall: “Özel olmak, özel birşey yapmak istiyordum.”

Greg Camalier: “İlk liste başı şarkı, You Better Move On oldu. Şarkıyı kentte bir otelde çalışan, Arthur Alexander adlı sıradan bir şarkıcı söylüyordu.”

Eski filmler ve fotoğrafların da kullanıldığı belgeselde Hall’un benzersiz bir ses sistemi olan ve her kökenden sanatçının desteğine sahip bir kayıt stüdyosu kurmasının öyküsü anlatılıyor.

Alabama Valisi George Wallace’ın ırk ayrımına son verilmesi çabalarına direndiği yıllarda bu küçük kayıt stüdyosunda siyah ve beyaz müzisyenler arka arkaya liste başı şarkılar çıkarıyordu.

Muscle Shoals kayıt stüdyosu Percy Sledge’i de üne kavuşturdu.

Greg Camalier: “Bu sanatçıların şarkıları bütün dünyaya yayılıyor ve herkes onların söylediği şarkıları istiyordu.”

İngiliz rock grubu Rolling Stones da bu kentte kayıt yaptı. Camalier, belgesel için Mick Jagger ve Keith Richards’la konuştu.

Mick Jagger: “İnanılmaz bir projeydi ama oldu.”

Keith Richards: “Burası bir rock & roll cenneti.”

Bir süre sonra Rick Hall’un müziszyenleri yine Muscle Shoals’da kendi kayıt stüdyolarını kurdular ve bugün de müzik yapıyorlar.

Filmde müziğin yanında yerel yaşam da anlatılıyor ki, bu Muscle Shoals halkını çok sevindirmiş.

Greg Camalier: “Filmi orada da gösterdik ve halk geçmişi ve müzik mirasını adeta kucakladı, şimdi herkes daha çok öğrenmek istiyor.”

Sinemalarda gösterilen Muscle Shoals filmi yakında Amerikan televizyonlarında da yayınlanacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG