Erişilebilirlik

NASA Yeni Astronotlarını Arıyor


Astronot olma hayali genellikle çocuklukta başlar. İşte bu hayalini gerçekleştirmek isteyen tam 18,300 kişi, Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın 2017 Astronot Aday Programına başvuru yaptı. Başvuruları önümüzdeki 18 ay içinde değerlendirecek olan NASA bu sürecin sonunda 8 ila 14 adayı astronot programına alacak. Başvuranların programa seçilme şansı binde 8. Yani astronot olmak Harvard Üniversitesi’ne girmekten 65 kez daha zor. Peki NASA astronotu olmak hangi özelliklere sahip olmayı gerektiriyor? Amerika’nın Sesi bu sorunun cevabını NASA’nın Houston yakınlarındaki Johnson uzay Merkezi’nde araştırdı.

NASA Yeni Astronotlarını Arıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

NASA astronotu nasıl olunur merak ettiniz mi? Öncelikle bir başvuru formu doldurmak gerekiyor. Geçen yıl yeni astronotlar yetiştireceğini açıklayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’ya 18 binden fazla başvuru yapıldı. Seçim komitesinin müdürü Anne Roemer işlerinin zor olduğunu söylüyor:

“Çok zor bir süreç. Çok dikkatli bir değerlendirme yapmamız gerekiyor. İlk önce, başvuranların temel vasıflara sahip olup- olmadığına bakıyoruz. Bu iş için de astronot ekimizden faydalanıyoruz.”

Başvuru yapanların Amerikan vatandaşı olması ve mühendislik, biyoloji, fizik, bilgisayar veya matematik bölümlerinde üniversite eğitimi almış olması gerekiyor. Ayrıca en az üç yıl iş deneyimine veya bin saatlik jet uçağı pilotluğu deneyimine ihtiyaçları var. NASA, sağlık testini geçebilen adaylarda bazı kişilik özellikleri de arıyor.

Anne Roemer, “Liderlik, takım çalışması çok önemli. İletişim de çok önemli bir rol oynuyor. Aslında her meslek dalında aranan temel kişilik özellikleri arıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Başvurular arasından seçilecek 120 aday, ilk tur mülakatlar için Houstan’daki Johnson Uzay Merkezi’ne davet edilecek. Bunların yaklaşık yarısı da ikinci tur mülakat için geri çağırılacak. Astronot adaylığı programına seçilenlerin, iki yıllık eğitim programını başarıyla tamamlaması gerekiyor.

Roemer, “Eğitim programında, uzay uçuşunu ilgilendiren her konuda biraz bilgi sahibi oluyorlar. Bu Rus dilini öğrenmekten, uzay yürüyüşü eğitimine kadar birçok alanı kapsıyor. Misyon odaklı eğitime geçmeden önce, iki yıl boyunca her alanda deneyim kazanıyorlar” diyor.

Programını tamamlayacak astronotların, yapımı süren üç yeni uzay mekiğinde uçması bekleniyor. Bunlardan biri, uzayın derinliklerini araştıracak olan Orion mekiği. NASA 2030 yılında Mars’a astronot göndermeyi planlıyor.

Roemer, bu alanda kariyer yapmak isteyenlere bir tavsiye de bulunuyor: “Gençlere hep aynı tavsiyeyi veriyoruz. Sizi heyecanlandıran, sizde tutku yaratan alanda kariyer yapın. Çünkü sevdiğiniz bir işte başarılı olma şansınız çok daha yüksek. Bu astronot olmak isteyenler için de geçerli.”

Amerika’da yedi kişilik ilk astronot grubu 1959’da askerler arasından seçilmişti. NASA şimdiye kadar toplam 338 astronot yetiştirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG