Erişilebilirlik

NASA Depremlerde Hayat Kurtaracak


NASA’dan Hayat Kurtaracak Teknoloji
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA ve İç Güvenlik Bakanlığı, enkaz altında mahsur kalanların yerlerini tespit edebilen yüksek teknoloji ürünü bir aygıt geliştirmek için kolları sıvadı

Çöken binaların altında kurtarılmayı bekleyenler için her saniye önemlidir. Bu nedenle Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA ve İç Güvenlik Bakanlığı, enkaz altında mahsur kalanların yerlerini tespit edebilen yüksek teknoloji ürünü bir aygıt geliştirmek için kolları sıvadı. Bu yeni teknoloji, çok yakında dünyanın dört bir yanında arama-kurtarma çalışmalarında kullanılabilir.

Virginia’da bu eğitim merkezinde arama-kurtarma uzmanları, FINDER adlı son teknoloji ürünü radarın denemelerini yapıyor. Bu taşınabilir aygıt, 10 metre enkazın altında baygın yatanları bile bulabiliyor. Aygıt, kişinin en hafif hareketlerine bile algılayabiliyor. Bu aygıt, NASA tarafından geliştirilen ve tüm insanların yararlanacağı teknolojilerden biri.

NASA’dan Jim Lux, FINDER aygıtının, NASA’nın uzay araçlarının hareketlerini tespit etmede kullandığı teknolojiye dayandığını söylüyor: “FINDER aygıtı, gücü düşük olan mikrodalga sinyaller göndererek çalışıyor. Aygıt enkaz yığınını aydınlatıyor, mikrodalgalar içeri sızarak enkaz altındaki kişiden yansıyıp geri geliyor. Aygıt hem hareket halinde olmayan enkazın yansımasını, hem de kişinin en küçük hareketlerini görüyor. Kişi nefes aldığında ve kalbi attığında derisi hareket ediyor, biz de bunu görebiliyoruz.”

Lux, cihazın küçük, taşınabilir ve kullanımı kolay olduğunu söylüyor: ”Aygıt 30 saniyelik bilgi topluyor. Bu süre, enkaz altındaki kişinin solumasını ve kalp atışlarını tespit etmek için yeterli. Aygıt bu bilgileri analiz edip kullanıma sunuyor.”

Arama-kurtarma görevlisi Matthew Tamillow, FINDER’ın, arama-kurtarma köpekleri ve dinleme cihazlarıyla beraber kullanılabileceğini söylüyor: ”Bu tür teknolojiler, hangi binaların enkazının araştırılmasına öncelik vereceğimizi belirler. Bu şekilde hangi enkazın altından sağ olanları kurtarma olasılığımızın yüksek olduğunu anlar, değerli insan kaynaklarımızı doğru şekilde yönlendirebiliriz.”

FINDER aynı zamanda açık alanda 30 metre ötedeki ya da altı metre kalınlıkta betonun altındaki insanları da bulabiliyor.

NASA, hala deneme aşamasında olan FINDER’ın önümüzdeki yıldan itibaren arama-kurtarma operasyonlarında kullanılabileceğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG