Erişilebilirlik

“NATO Görevinde Türk Uçakları Taciz Edildi”


Milli Savunma Bakanlığı (MSB), “Ege'de NATO uçuşunu önlemeye çalışan Yunanistan uçaklarına, Türk Hava Kuvvetleri'nin gerekli karşılığı verdiğini” bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 19 Aralık Pazartesi günü planlı “NATO NEXUS ACE" Ege görevi için oluşturulan Paket Kol’da, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 14 adet F-16, 1 adet HİK, 1 adet KC-135 tanker ve 1 adet CASA arama-kurtarma uçağı ile NATO’ya ait 1 adet E3-A AWACS uçağının uçuş görevi gerçekleştirdiği belirtildi.

Bu görev için 24 saat önceden Hava Görev Emri (ATO) çekilerek NATO’daki müttefiklere gerekli bilgilendirmenin yapıldığı vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi:

“Paket Kol, Ege’nin uluslararası hava sahasında uçuşuna devam ederken Yunanistan’a ait 5 ayrı hava üssünden kaldırılan F-16’lar ise uçaklarımıza radar kilidi atmak suretiyle taciz etti. Yunanistan’a ait uçakların NATO görevini önleme çabalarına rağmen Paket Kol’daki uçaklarımız görevin başarıyla tamamlanması için uçuşa devam etti. Dalaman’dan ve Akhisar’dan kalkan F-16 uçaklarımız da önleme görevi yaparak Yunan uçaklarına gerekli karşılığı verdi. Paket Kol uçuşundaki uçaklarımız da NATO NEXUS ACE görevini başarıyla tamamlayarak emniyetle üslerine döndü.”

ABD: "NATO müttefikleri arasında birliğe ihtiyaç var"

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük basın brifinginde sözcü Ned Price'a Türkiye ve Yunanistan arasındaki son gerginlikler soruldu.

Soruda Price'tan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Almanya Başbakanlığı Dış Politika ve Güvenlik Politikası Danışmanı Jens Plötner ve Yunanistan Başbakanı Diplomatik Ofis Direktörü Anna-Maria Boura'nın katılımıyla Brüksel'de 18 Aralık'ta yapılan üçlü toplantıyı da değerlendirmesi istendi.

Price, "NATO müttefikleri arasında birliğe ihtiyaç duyduğumuz bir zamandayız. Her zaman provokatif açıklamalardan ve gerginlikten kaçınılmasından yanayız. Bunların hiçbir şeye faydası olmuyor. Brüksel'deki görüşmeyi destekliyoruz ve gerilimin düşürülmesi için temasları teşvik etmeye devam ediyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG