Erişilebilirlik

NATO: “Tüm Veriler Sabotaja İşaret Ediyor”


Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarındaki sızıntıyla ilgili NATO’dan uyarı mesajı geldi. Açıklamada, elde edilen tüm bilgilerin, sızıntının “sabotaj” olduğuna işaret ettiğinin altı çizildi, herhangi bir saldırı karşısında NATO’nun “birlik içinde ve kararlı bir şekilde” karşılık vereceğine vurgu yapıldı.

NATO diplomatlarının ortak imzasıyla yayınlanan uyarı niteliğindeki kınama açıklamasında, “Şu an mevcut olan tüm bilgiler bunun kasıtlı, duyarsız ve sorumsuzca yapılan sabotaj eylemlerinin sonucu olduğunu gösteriyor” denildi.

Danimarka Savunma Bakanı Morten Bodskov’un Twitter’da “ittifaktan gelen ortak bir kınama ve çok güçlü bir işaret” olarak nitelendirdiği açıklamada ayrıca, Rusya ve Almanya arasındaki doğalgaz boru hatlarında Baltık Denizi’nde tespit edilen ve “derin bir endişe” yaratan sızıntıların, denizyolu ulaşım ve nakliyesini risk altına attığı ve “ciddi bir çevresel hasar” oluşturduğu belirtildi.

NATO yetkilileri ortak açıklamada, “İttifak’ın kritik altyapısına karşı herhangi bir kasıtlı saldırıya, ortak ve kararlı bir karşılık verilecektir” ifadesini kullandı.

İsveç sahil güvenlik yetkilileri, Kuzey Akım boru hatlarının İsveç’in güneyinden geçen bölümünde iki yeni sızıntı noktası tespit edildiğini bugün doğruladı. İsveç sahil güvenlik dairesi sözcüsü Mattias Lindholm, Danimarka açıklarındaki iki sızıntının yanı sıra İsveç sularında da “iki ayrı noktada sızıntı” olduğunu söyledi.

Şu ana kadar tespit edilen toplam dört sızıntı noktasının ikisi Kuzey Akım 1 hattında, diğer ikisiyse henüz faaliyete geçmeyen ancak doğalgaz akışının aktif olduğu Kuzey Akım 2 hattında yer alıyor.

Danimarka ve İsviçre hükümetlerinin, “kasti eylem” olarak yorumladıkları sızıntılar, Rusya doğalgazının Almanya’ya aktarımında kullanılan Kuzey Akım boru hatlarının Baltık Denizi’ndeki sualtı bölümlerinde tespit edildi.

Sızıntıların tespit edilmesinden önce boru hatlarında patlamalar görüldü. İlk patlama, Danimarka’ya bağlı Bornholm Adası’nın güneydoğusunda Pazartesi günü yaşandı. Daha güçlü olduğu ve yaklaşık 2,3 şiddetinde bir deprem kuvvetiyle geldiği belirtilen ikinci patlama ise aynı günün akşamında adanın kuzey kıyıları açıklarında meydana geldi.

Bazı Avrupalı yetkililer ve enerji uzmanları, sızıntıların Rusya’nın sabotajı sonucu oluştuğunu savunurken, diğer uzmanlar ise herhangi bir suçlamada bulunmadan önce sızıntıların kaynağıyla ilgili incelemelerin tamamlanması gerektiği görüşünde.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, sözkonusu patlama ve sızıntıların bir devletin müdahalesi dışında mümkün olmayacağı görüşünü savunarak, “Bu bir terör saldırısı gibi görünüyor ve muhtemelen devlet düzeyinde yapıldı” dedi.

Dördüncü sızıntının tespit edilmesinden önce konuşan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da, mevcut hasarın oluşturulabilmesi için “büyük bir patlayıcı aletin” kullanılmış olması gerektiğine vurgu yapmıştı.

Peskov da bugün yaptığı açıklamada, “Kuzey Akım’daki hasarın boyutuna bakıldığında, böylesi bir eylemin bir devletin müdahalesi olmadan gerçekleştiğini hayal etmek oldukça güç” dedi.

Sızıntıların olduğu bölgelerde Rus savaş gemilerine rastlandığı yönünde medyada çıkan iddiaları “aptalca ve önyargılı” olarak nitelendirerek reddeden Peskov, “Bölgede NATO ülkelerine ait çok daha fazla sayıda uçak ve gemi var” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG