Erişilebilirlik

NATO’dan Suriye’ye Kimyasal Silah Uyarısı


BRÜKSEL — Şam’ın kimyasal silaha başvurması olasılığına, Amerika’dan sonra NATO da tepki gösterdi.

Suriye’deki kimyasal silahların büyük endişe yarattığını söyleyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye’nin bu silahları kullanmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu ve böyle bir olasılıkta Suriye’ye uluslararası tepki verileceğini belirtti.

Türkiye’nin Suriye sınırına yerleştirilmesi beklenen Patriot füzeleriyle ilgili NATO izninin Salı günü (bugün) onaylanmasını beklediğini söyleyen Rasmussen, Suriye’deki kimyasal silahların Türkiye’ye füze savunma sistemi yerleştirilmesini daha da öncelikli hale getirdiğini sözlerine ekledi.

Genel Sekreter Rasmussen, NATO bakanlarının Türkiye’nin Patriot talebine onay vermekle ittifakın güneydoğu sınırındaki tehditleri önleme konusundaki kararlılığını ortaya koyacağını söyledi.

Türkiye’deki sınır köylerinin Suriye ordusundan gelen saldırılara hedef olması sebebiyle Ankara NATO’dan yardım istemişti.

NATO’nun Ankara’nın bu talebine olumlu yanıt vermesi ve Türkiye’nin güneydoğu sınırına Amerikan Patriot füze bataryaları göndermesi bekleniyor. Ancak Rasmussen, konuyla ilgili detayların NATO ülkelerinin bireysel kararına bırakılacağını belirtti.

Öte yandan, Rusya’nın Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemi yerleştirilmesi konusundaki rahatsızlığı sürüyor. Rasmussen, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la son görüşmesinde Rusya’ya füze sisteminin sadece savunma amaçlı olduğu konusunda güvence vermeye çalıştığını söyledi. Genel Sekreter, Lavrov’un NATO dışişleri bakanlarıyla bu hafta yapacağı toplantılarda da aynı çabayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG