Erişilebilirlik

NATO Libya'yı Bombalamaya Devam Edecek


NATO Libya'yı Bombalamaya Devam Edecek
NATO Libya'yı Bombalamaya Devam Edecek

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kaddafi kuvvetleri sivil halkı tehdit ettiği sürece hava saldırılarının devam edeceğini açıkladı.

Rasmussen bu açıklamayı Brüksel’de Mahmut Cibril başkanlığında bir Libyalı isyancı heyetiyle görüştükten sonra yaptı. Cibril, NATO Genel Sekreterine 5 aydır süren ayaklanma hakkında bilgi verdi. Rasmussen, Kaddafi’nin tüm meşruluğunu yitirdiğini ve siyasi çözüm çerçevesinde çekilmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada Belçika, Lüksemburg ve Hollanda dışişleri bakanları isyancıları Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıdıklarını açıkladı.

Aylardır NATO güçlerinin düzenlediği operasyona direnen Kaddafi rejiminin geri adım atma hazırlığı içinde olduğu yönünde Fransa ve ABD kaynaklı haberlerin yoğunlaştığı bir dönemde muhalif hareketi temsil eden Libya Geçici Ulusal Konseyi’nin önemli isimlerinden Mahmud Cibril, Brüksel’de kapsamlı temaslarda bulundu. Bölge kaynaklı duyumların aksine Cibril, Kaddafi’yle temas halinde oldukları yönündeki haberleri kesin bir şekilde yalanladı.

Cibril hem operasyonu yürüten NATO’da hem de operasyon sonrasında demokrasiye geçiş sürecinde önemli rol oynaması beklenen Avrupa Birliği’nde en üst düzeyde kabul gördü. Cibril, NATO’da Kuzey Atlantik Konseyi’yle bir araya geldi ancak bu toplantı “gayrı resmi” nitelikliydi. Toplantının formatının bu şekilde belirlenmesinde NATO ülkeleri arasında Geçici Konseyi henüz resmen Libya’nın meşru temsilcisi olarak tanımayan ülkelerin bulunması etkili oldu.

Toplantı sonrasında bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Geçici Konsey yetkilileriyle üç konuda mutabakat içinde olduklarını söyledi. Rasmussen bu unsurları, “NATO’nun sivilleri koruma amaçlı operasyonunun sürmesi gerektiği”, “Kaddafi rejiminin tüm meşruiyetini kaybettiği” ve “soruna siyasi bir çözüm bulunmasının gerekli olduğu” şeklinde sıraladı. Rasmussen, “Artık çözüm bulma zamanı” mesajı verse de Cibril, Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vanackere’yle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada kendisinin masada kapsamlı bir çözüm planı bulunduğu yönünde bir bilgiye sahip olmadığını söyledi.

NATO’da son günlerde gündeme gelen konulardan birini Libya operasyonunun Ramazan ayında devam edip etmeyeceği oluşturuyor. NATO, bu konudaki tavrını “Kaddafi’ye bağlı güçler durursa biz de dururuz aksi takdirde meşru hedeflere yönelik saldırılar sürer” şeklinde belirledi. Cibril de bu yaklaşıma destek vererek, “Dinde Ramazan’da savaşmayı yasaklayan bir şey yok” dedi.

Cibril’in ziyaret ettiği isimlerden biri de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ydu. AB’nin yeni bir Libya’nın kurulmasına yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü söyleyen Barroso, soruna siyasi bir çözüm bulmak için çalıştıklarını belirterek, “İlk günden itibaren destek verecek şekilde hazırlanıyoruz” dedi. Barroso, AB’nin “Arap Baharı” konusundaki yaklaşımını, “demokrasi ve paylaşılan bir refah için gerçek bir ortaklık” olarak niteledi.

XS
SM
MD
LG