Erişilebilirlik

NATO'nun Libya Planı Hazır


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen

NATO üyesi ülkeler şiddetin bir türlü azalmadığı Libya konusunda her türlü olasılığa karşı hazır olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Hazır olunacak seçenekler arasında askeri müdahale de var. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, olası bir operasyon için Birleşmiş Milletler kararının şart olduğunu söyledi.

Libya’da Muammer Kaddafi rejimiyle muhalifler arasında devam eden çatışmaların belli bir eşiği aşması durumunda devreye sokulabilecek olan opsiyonlardan biri de askeri operasyon. Askeri operasyon denildiğinde akla ilk gelen ve bu tür bir sorumluluğun altına girebilecek tek uluslararası örgüt ise NATO. Türkiye’nin da aralarında bulunduğu bazı üyelerinin askeri müdahaleye genel anlamda soğuk bakması nedeniyle temkinli bir duruş sergileyen NATO, buna rağmen her türlü olasılık karşısında hazır olmak ve gerekmesi halinde kısa sürede müdahale edebilmek için kağıt üstündeki çalışmalarını tamamladı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, bir savunma ittifakı ve güvenlik örgütü olarak her türlü ihtimal karşısında ihtiyatlı bir planlama yapmanın görevleri olduğunu söyledi. Libya halkının geniş çaplı ve sistematik bir saldırıyla karşı karşıya olduğunun altını çizen Rasmussen’in, Kaddafi rejiminin eylemlerinin insanlık suçu boyutuna ulaşabileceğini söyleyip bu durumda Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun eli kolu bağlı oturmayacağını ifade etmesi önümüzdeki dönem için önemli bir mesaj niteliğinde.

Kaddafi rejimine karşı devreye sokulabilecek ilk askeri opsiyonlardan biri uçuşa kapalı bölge uygulaması. Ancak Rasmussen’e göre oldukça kapsamlı bir hazırlık ve unsur gerektiren bu opsiyonu da askeri müdahale olarak görmek gerekiyor. Birleşmiş Milletler’in Libya konusunda aldığı son kararın silahlı müdahaleye izin vermediğini söyleyen Rasmussen uçuşa kapalı bölge için Güvenlik Konseyi’nin yetkilendirmesinin şart olduğu görüşünde. NATO son olarak 1999’da Kosova için uçuşa kapalı bölge uygulamasını devreye sokmuş ve İttifak ülkelerine bağlı uçaklar 78 günde 38 bin sorti yapmıştı.

İngiltere ve Fransa, Birleşmiş Milletler’de uçuşa kapalı bölge uygulaması kararı alınması için taslak belge hazırlığına girerken Libya, perşembe günü başlayıp iki gün sürecek olan NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın da en önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak. ABD’den de askeri opsiyonun ihtimal dahilinde olduğu yönünde gelen en üst düzey mesajlar bu toplantının önemini bir kat daha artırıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG