Erişilebilirlik

Netanyahu'dan Gerginliği Azaltma Konuşması


Başbakan Netanyahu Washington'da AIPAC adlı Yahudi lobisinde konuşurken
Başbakan Netanyahu Washington'da AIPAC adlı Yahudi lobisinde konuşurken

Washington'da Yahudi Lobisinde konuşan İsrail Başbakanı Başkan Obama'ya saygısızlık amacı taşımadığını belirtirken her iki partiye de ülkesine verdikleri için minnettar olduğunu ve Amerikan iç politikasına karışma niyeti olmadığını söyledi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ABD-İsrail ilişkilerinin bozulduğu haberlerinin yanlış olduğunu söyledi.

Washington AIPAC adlı Yahudi lobisinde konuşan Netanyahu Amerikan Kongresindeki her iki partiye de İsrail’e verdikleri destek nedeniyle “sınırsız şükran” duyduğunu belirtti.

Salı günü Kongre’de yapacağı konuşmayla ilgili olarak “hiçbir konuşma için yapılmadan önce bu kadar yazılıp çizilmedi”diyen Netanyahu konuşmanın Başkan Barack Obama saygısızlık niyeti taşımadığını savundu.

Netanyahu İsrail’e verilen destek için minnettar olduğu vurgulayan Netanyahu İsrail’i Amerika’daki iç siyaset tartışmalarına karıştırmayı amaçlamadığını söyledi.

Amacının sadece dünyaya terörizmi yaymakla meşgul olan İran’ın yarattığı tehditi vurgulamak olduğunu belirten Netanyahu, bu tehditin nükleer silaha sahip bir İran’la daha da artacağını bildirdi. İran’ın nükleer silaha sahip olmasına izin veremeyeceklerini belirten Netanyahu başbakan olarak tehditler konusunda konuşmanın kendisi için manevi bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner’in Netanyahu’yuObama yönetimindenhabersiz konuşma için Kongreye davet etmesi Beyaz Sarayı kızdırmış bulunuyor.

Başkan Obama, kararın duyurulmasından sonra Netanyahu ile görüşmeyeceğini açıkladı ve hiçbir şekilde yaklaşan İsrail seçimleri üzerine etki yapmak istemediğini söyledi.


Demokrat Kongre üyelerinden bazıları Netanyahu’nun konuşmasını boykot edecekleriniaçıkladı. Kongredeki bu tür oturumlara katılması anayasal görevi olmasına rağmen Başkan Yardımcısı Joe Biden, Netanyahu’nun ziyareti sırasında yurt dışına çıkacağını bildirdi.

Obama’nın Ulusal Güvenlik Danşmanı Susan Rice, Netanyahu’nun konuşmasını ABD-İsrail ilişkileri açısından “yıkıcı” bir girişim olarak niteledi. Geçen hafta Amerika ile İsrail arasındaki ilişkilerin her zaman “partilerüstü” olduğunu belirten Rice ancak son partizan girişimlerle bu özelliğin zedelendiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG