Erişilebilirlik

New York’ta Sığınmacıların Randevuları 2032’ye Kadar Doldu


ABD Başkanı Joe Biden’ın açık sınır politikasıyla Meksika sınırından iltica talebiyle ABD’ye geçen sığınmacılar, göçmenlik mahkemesi sürecine girmek için neredeyse on yıl beklemek zorunda kalabilecek.

New York, Meksika’dan ABD’ye geçen sığınmacıların akın ettiği kentlerin başında yer aldı. New York eyaletinin tanıdığı yasal güvenceler nedeniyle sığınmacı akınına uğrayan kente, Arizona ve Teksas eyaletinden otobüslerle gönderilen binlerce sığınmacı da eklenince, New York Belediyesi’nin bütçesi altüst oldu.

Binlerce sığınmacı kentteki evsizlerin yaşadığı sığınma evlerine yerleştirildi. Evsiz sığınma evleri tamamen dolunca New York Belediye Başkanı Eric Adams sığınmacıları parasını ödeyerek turistik otellere yerleştirme kararı aldı. Tüm çabalara rağmen yeterince federal yardım alamayan kente mülteci akınının maliyeti milyarlarca dolarlarla ifade ediliyor.

New York’a akın eden sığınmacılar, kente yarattıkları maddi yük dışında bürokrasinin de tıkanmasına neden oldu. Sığınmacıların yerleştikleri kentlerde, ifadelerini, yasal işlemlerini, iltica taleplerini değerlendirdikten sonra mahkemeye sevklerini yapan Göçmenlik ve Gümrük Polisi’nin (ICE) New York ofisinin sığınmacılar için mülakat randevuları 2032 yılının Ekim ayına kadar doldu.

Tıkanan bürokratik işlemler nedeniyle New York’taki sığınmacılar, yalnızca göçmenlik mahkemesi sürecine girmek için neredeyse on yıl beklemek zorunda kalacak.

Sığınmacıların randevu alma zamanları New York’taki kadar olmasa da diğer kentlerde de uzun yıllar sürecek. Atlanta’da Ocak 2027, San Antonio'da Şubat 2027, Mount Laurel’de Mayıs 2026, Chicago'da Şubat 2026, Baltimore’da, Ocak 2026, Milwaukee’de Şubat 2026 ve Indianapolis’te Ocak 2026'ya kadar, Göçmenlik ve Gümrük Polisi’nin (ICE) bürolarındaki sığınmacıların yasal işlemlerini yaptırmaları için randevular dolmuş durumda.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG