Erişilebilirlik

Norveç Türkiye Büyükelçiliği Önündeki Eylemi İptal Etti


Oslo'daki Türkiye Büyükelçiliği
Oslo'daki Türkiye Büyükelçiliği

Norveç polisi Oslo'daki Türkiye Büyükelçiliği önünde yarın düzenlenmesi planlanan protesto gösterisinin güvenlik nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.

Norveç gazetesi Verdens Gang, İslam karşıtı bir grup protestocunun gösteride Kuran-ı Kerim yakmayı planladığını yazmıştı. Benzer eylemler geçen haftalarda İsveç ve Danimarka'da da yaşandı.

Polis Kuran-ı Kerim yakmanın Norveç'te yasal bir siyasi ifade olduğunu ancak bu eylemin güvenlik kaygıları nedeniyle gerçekleştirilemeyeceğini belirtti.

Norveç'te polis gösterileri yalnızca kamuya tehdit arz ediyorsa iptal edebiliyor.

Norveç'in gösteriyi iptal etmesinden önce Türkiye, Norveç Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.

Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak Ankara'nın gösterinin provokasyon amaçlı olduğunu belirterek iptal edilmesini istediğini aktardı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamayla Türkiye'nin gösteriyi bir toplantıda gündeme getirdiğini doğruladı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü "Büyükelçimiz Norveç'teki anayasal ifade özgürlüğüne dikkat çekti ve Norveç hükümetinin planlanan gösteriyi desteklemediğini ya da eyleme müdahil olmadığını ekledi" diye konuştu.

Geçtiğimiz haftalarda İsveç’in başkenti Stockholm’de aşırı sağcı Danimarkalı politikacı Rasmus Paludan Kur’an-ı Kerim yakarak eylem yapmış, ardından PKK terör örgütü sempatizanları tarafından da gösteri düzenlenmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayın ardından yaptığı açıklamada "İsveç'in NATO'ya girmesine evet demeyeceğiz" demişti.

Erdoğan’dan İsveç’e NATO Mesajı: “Boşuna Uğraşmayın”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

İsveç ve Finlandiya geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya üyelik için başvuruda bulunmuştu. Ancak üyeliklerinin 30 NATO üyesinin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor. Türkiye ve Macaristan henüz İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine onay vermedi.

Ankara İsveç'i terör örgütlerine destek vermekle suçluyor. Türkiye'nin güvenlik kaygılarını ciddiye aldığını kaydeden İsveç ise geçen yıl Haziran ayında imzalanan üçlü mutabakat zaptını uyguladığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG