Erişilebilirlik

Norveç'te Ölü Sayısı Artıyor


Norveç'te Ölü Sayısı Artıyor
Norveç'te Ölü Sayısı Artıyor

Norveç’in başkenti Oslo’da bugün öğleden sonra düzenlenen bombalı saldırıda ölenlerin sayısı yediye yükselirken yaralanan çok sayıda kişinin durumunun da ağır olduğu bildiriliyor.

Devlet binalarının yer aldığı alanda meydana gelen patlama sonucu Petrol Bakanlığı’nda yangın çıktı, 17 katlı binanın neredeyse tüm camları kırıldı. Binanın bazı pencerelerinden yoğun siyah dumanlar yükselirken sokaklar binalardan düşen enkazla kaplandı. Patlamanın şiddetinden 400 metre uzaktaki binaların bile camları kırıldı.

Norveç televizyonu patlamanın ardından amatör video çekimlerine yer verdi. Görüntülerden birini aşağıdaki video oynatıcıdan izleyebilirsiniz.

Öte yandan Oslo polisi, iktidardaki İşçi Partisi’ne ait bir gençlik kampında polis üniformalı bir saldırganın rastgele ateş açtığını bildirdi. Bu olayda da en az beş kişi yaralandı. Saldırının gerçekleştiği Oslo’nun güneyindeki Utoeya adasına terörle mücadele timleri gönderildi. Bu saldırının başkentteki patlamayla ilgisi olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Patlamanın olduğu bölgede Başbakanlık binası da yer alırken, Başbakan Jens Stoltenberg’in ve diğer personelin yara almadığı bildirildi. Stoltenberg televizyonda yaptığı açıklamada durumun ciddi olduğunu söylerken, Amerika saldırıyı kınadı, Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy da “korkakça” diye niteledi.

Saldırıyı kınayan Başkan Barack Obama, olayın bu tür saldırıları önlemenin her ülkenin görevi olduğunu iyi hatırlattığını söyledi. Norveç halkına taziyelerini bildiren Obama, Amerika'nın her türlü yardım çağrısına açık olduğunu kaydetti.

Norveç'te Ölü Sayısı Artıyor
Norveç'te Ölü Sayısı Artıyor

Norveç Başbakan Yardımcısı Hans Kristian Amudsen, BBC televizyonuna yaptığı açıklamada binada mahsur kalanların bulunduğunu bildirdi, ancak ayrıntı vermedi.

Oslo polisi patlamaya bir bombanın yol açtığını bildirirken binanın dışında tamamen enkaz haline gelmiş bir araca rastlandı. Bombanın bu araca yerleştirildiği sanılıyor.

Görgü tanıkları yaralıların kanlar içinde meydandan uzaklaştığını ya da uzaklaştırıldığını söylerken, bir görgü tanığı da insanların panik içinde kaçıştığını kaydetti.

Nobel Barış Ödülü’nün ülkesi Norveç’te siyasi şiddete neredeyse rastlanmıyor. Bununla birlikte ülke terörist eylemlere oldukça açık durumda. Ancak yetkililer erken açıklama yapmaktan çekiniyor.

Terör araştırmaları yapan CNA adlı bir kuruluş, saldırıyı Ensar el Cihad el Alemi - Küresel Cihad Yandaşları adlı örgütün üstlendiğini bildirdi.Örgüt, saldırının gerekçesinin Norveç'in Afganistan'daki koalisyon kuvvetlerine katılması ve Hazreti Muhammed'i küçük düşürmesi olduğunu belirtirken, Norveçli yetkililer bu iddiaları doğrulamadı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG