Erişilebilirlik

Norveç'teki Terör Zanlısı Suçunu İtiraf Etti


Başkent Oslo'da ölenler için bırakılan çicekler
Başkent Oslo'da ölenler için bırakılan çicekler

Norveç'te en az 92 kişinin ölümüyle sonuçlanan çifte saldırının zanlısı Anders Behring Breivik adlı aşırı dinci Hristiyan Norveçlinin suçunu itiraf ettiği bildirildi.

Breivik'in avukatı Geir Lippestad, müvekkilinin saldırıları neden yaptığını izah etmek istediğini söyledi. Avukatının açıklamasına göre, Breivik, bazı görgü tanıklarının ikinci bir silahlı kişi olduğu yolundaki ifadelerine rağmen, tek başına hareket ettiğini öne sürdü.

Başkent Oslo'da Cuma günü bomba yüklü bir otomobilin başbakanlık binası yakınında infilak etmesi 7 kişinin ölümüne yolaçmıştı. Kısa bir süre sonra Oslo yakınındaki küçük bir adada, polis üniforması giyen bir kişi, bir gençlik kampında çevreye ateş açarak en az 85 kişiyi öldürmüştü. Burada tutuklanan kişinin Breivik olduğu açıklanmıştı.

Avukat Lippestad, çifte saldırının planlı olarak düzenlendiğini söyledi ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Avukata göre saldırgan, olaydan sorumlu olmadığını da savundu ve giriştiği katliamın korkunç ancak gerekli olduğunu öne sürdü.

Adadaki saldırıdan sonra 5 kişi hala kayıp. Türkiye'de medya, bu kişiler arasında, Türk kökenli Norveç vatandaşı olan bir genç kadının da bulunduğunu bildiriyor. Yetkililer, kayıp kişileri bulma ihtimalinin çok zayıf olduğunu söylüyor.

Norveç polisi 32 yaşındaki Anders Behring Breivik'i "aşırı sağcı kökten dinci Hristiyan" diye tanımlıyor. Polisin verdiği bilgiye göre, Breivik, katıldığı İnternet sosyal paylaşım sitelerinde Müslümanlar aleyhinde yazılar yazıyor ve Norveç'te çok kültürlü toplum yapısına karşı çıkıyordu.

XS
SM
MD
LG