Erişilebilirlik

Nükleer Çin Tehdit mi?


Nükleer Çin Tehdit mi?
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Üst düzey nükleer güvenlik yetkilileri Senato’ya Çin’le barışçı nükleer enerji işbirliğini sürdürmenin avantaj ve riskleri ile ilgili bilgi verdi. Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda konuşan iki uzman daha önce de hükümet yetkilileri ile kapılı kapılar ardında yaptıkları görüşmede 30 yıllık işbirliğinin uzatılması konusunu görüştü.

Hükümet yetkilileri Amerika ve Rusya’nın nükleer enerji dahil, enerji sektöründeki işbirliğinin Amerika’nın çıkarına olduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı yardımcısı Thomas Countryman konuyla ilgili, “stratejik açıdan, nükleer silahların yayılmasını önleme, ekonomi ve çevre açısından bu anlaşmanın ve nükleer işbirliğini sürdürmenin ülkemizin çıkarlarına uygun olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Çin’le yenilenen anlaşma Pekin’e daha fazla nükleer reaktör satın alma ve Amerika’da yeni teknolojiler elde etme olanağı sunacak. Bu teknolojilerin bir kısmı Çin’in tüketilmiş yakıttan plütonyum üretme yeteneği kazanmasını sağlayabilir. Uzmanlar bunun Çin’in denizaltılarını daha sessiz ve zor tespit edilebilir hale getireceğini söylüyor.

Kongre üyelerine göre, 1985’te imzalanan anlaşmanın gözden geçirilerek Çin’in Amerikan teknolojilerini askeri programları için kullanamaması ve diğer ülkelere satamamasının sağlanması gerekiyor. Cumhuriyetçi senatör Bob Corker, Çin’in 1985 anlaşmasının ruhuna uygun olmayan eylemlere giriştiği konusunda kaygılarının olduğunu, bu anlaşmanın uzatılması durumunda da bu kaygılara yönelik bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.

Özel şirketler devlet şirketlerinden daha fazla kaygıya yolaçıyor.Demokrat Partili senatör David Perdue, konuyla güvenliği sağlamanın Çin’in sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Amerika Enerji Bakanlığı’ndan nükleer güvenlik uzmanı Frank Klotz, anlaşmanın yeni şeklinin nükleer silahların yayılması konusundaki risklere değindiğini söylüyor.

Amerika enerji yetkilileri anlaşmanın imzalanmamasının Amerikan şirketlerini önemli bir pazardan mahrum bırakacağını ve Amerika’nın sivil nükleer sektörüne zarar vereceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG