Erişilebilirlik

Obama ABD Seçim Sisteminde Reform İstiyor


Obama ABD Seçim Sisteminde Reform İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

200 yılı aşkın bir demokrasi geçmişine sahip olan Amerika’da bazıları seçim sisteminin artık tam anlamıyla işlemediğini savunuyor. Bunlara Başkan Barack Obama da dahil

200 yılı aşkın bir demokrasi geçmişine sahip olan Amerika’da bazıları seçim sisteminin artık tam anlamıyla işlemediğini savunuyor. Bunlara Başkan Barack Obama da dahil. Seçim merkezlerindeki uzun kuyruklar, Başkan Obama’yı seçim sisteminde reform çağrısı yapmaya zorladı.

Başkan Obama Kasım ayında seçim zaferini kutlarken, çok sayıda kişinin oy kullanmak için saatlerce kuyrukta beklediğine de değindi: “İlk kez oy kullanmış ya da kuyrukta çok uzun süre beklemiş olabilirsiniz –bu sorunu da çözmemiz gerekiyor.”

Başkan, son Birliğin Durumu konuşmasında, seçim merkezlerindeki uzun kuyrukların, Amerika’nın idealleriyle çeliştiğini söyledi.

Ardından 102 yaşındaki Miamili Desiline Victor’un durumunu örnek verdi: “Desiline seçim merkezine vardığında ona beş-altı saat bekleyebileceğini söylemişler. Zaman ilerledikçe yorgun bünyesi ve ağrıyan bacaklarından değil de, kendisi gibilerin söz hakkı olup olmayacağından kaygı duymuş.”

Obama seçim sürecini araştırmak üzere, hem 2012 seçim kampanyası, hem de Cumhuriyetçi Partili rakibi Mitt Romney’in kampanyasına katılan avukatlardan bir komisyon kurdu.

Komisyon reform için çalışmalara başladı. Amerikan seçim sisteminin zaafları son dönemde ciddi şekilde tartışılıyor.

Heritage Vakfı uzmanı Hans von Spakovsky, Obama’nın sorunu abarttığı görüşünde: “Geçen seçimde çok uzun kuyruklar oluştuğu iddiası var. Bunun doğru olmadığını biliyoruz. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bunu araştırdı ve seçim sandıklarında ortalama bekleme süresinin 14 dakika olduğunu ortaya çıkardı.”

Ancak Pew Enstitüsü’nden David Becker’a göre dünyanın en eski demokrasisi daha iyi işleyebilir. Becker, seçim prosedürünü geliştirmek amacıyla eyaletlere danışmanlık yapıyor. Becker da uzun kuyrukları ve seçmen kayıt sisteminin eskiliğini doğruluyor: “Seçmen kayıtlarının tutarsızlığı ve eskiliği, seçim gününe kadar yaşanan sorunların en büyük nedeni. Seçim merkezlerinde yaşanan sıkıntılar, uzun kuyruklar, geçici oylar ve diğer sorunlar gecikmelere ve ekstra masrafa yol açıyor.”

Becker, sürecin daha geniş bir otomasyondan geçirilmesini, örneğin İnternet üzerinden kayıt yapan eyaletlerin sayısının arttırılmasını öneriyor.

Von Spakovsky’ye göre, birçok eyalet reform sürecinde ve seçmenlerin aynı anda iki eyalette kaydı olup olmadığını anlamaya çalışıyor.

Von Spakovsky ayrıca başkanın kurduğu komisyonun federal devlete bağlı başka bir kurulla aynı işi yaptığını söylüyor: “Seçim Yardım Komisyonu adında bir federal devlet dairesi zaten var. Kongre tarafından 2002’de kuruldu. Komisyonun işi, en iyi uygulamalarla ilgili olarak eyaletlere tavsiyelerde bulunmak.”

David Becker, Obama’nın kurduğu yeni komisyondan umutlu: “Halk hem eyalet, hem de ulusal düzeyde, bu işin önemli olduğuna karar verir, Amerikan demokrasisinin tüm dünyaya yol gösterdiğini düşünür, bu sorunun çözümü konusunda sorumluluk hissederse, bu önemli bir şeydir. Bence Başkan’ın kurduğu komisyon bu çabalara katkıda bulunacak.”

Becker’ın beklentileri doğru çıkarsa, seçmenler gelecek seçimlerde temel haklarını daha rahat kullanabilecek.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG