Erişilebilirlik

Obama Cumhuriyetçiler'e Yumuşuyor


Başkan Barack Obama, artan bütçe açığını azaltma konusunda bir orta yol arayışında ve bu amaçla Kongre’deki Cumhuriyetçi Partili muhalefetle işbirliği yapmaya çalışıyor. Yakın bir zamana kadar Cumhuriyetçiler’i sert bir şekilde eleştirmekten kaçınmayan ve doğrudan halka erişmeyi tercih eden Obama, sert bir u-dönüşü yapmışa benziyor.

Başkan önümüzdeki hafta zamanının büyük bir kısmını Kongre’de iki partinin temsilcileriyle geçirecek, bütçe açığı ve diğer sorunlara çözüm yolları arayacak.

Obama ilk temaslarına geçen Çarşamba başlamış, 12 Cumhuriyetçi Partili senatörü Washington’da beş yıldızlı bir otelde akşam yemeğine davet etmişti. Başkan ertesi gün de Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu’nun Cumhuriyetçi başkanı Paul Ryan ve aynı komisyonda görevli kıdemli Demokrat Partili milletvekili Chris Van Hollen’la öğle yemeğinde bir araya geldi.

Taraflar iki yemeğin de yapıcı ve olumlu bir havada geçtiğini söylese de bütçe açığıyla mücadele konusunda bir anlaşmaya varılması aylar sürebilir.

Başkan Obama haftalık radyo konuşmasında bazı alanlarda ilerleme sağlandığını, tarafların ödün vermesinin mümkün olduğunu açıkladı. Göçmenlik reformu ve silahlı şiddetin önlenmesi gibi hayati konularda dürüst görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Obama, ülkeyi ileriye taşıma konusunda birlikte çalışabileceklerini kaydetti. Obama önümüzdeki hafta Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi üyelerle görüşmelerini sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Obama’nın konuşması, önceki haftalık konuşmalarına göre oldukça uzlaşmacı bir tona sahipti. Başkan önceki konuşmalarında, federal devlet harcamalarında bu aybaşı devreye giren otomatik kesintilerden Cumhuriyetçi Partili muhalefeti suçlamıştı. Otomatik kesintilerin yürürlüğe girmesini kendi çabalarıyla önleyemeyen Obama, bunun ardından Cumhuriyetçi Partili liderlerle teması asgari düzeyde tuttu, kısa bir ülke turuna çıkarak Amerikan halkına Cumhuriyetçi politikacıları şikayet etti, bütçe açığını azaltma planını kabul etmeleri için muhalefeti zorlama çağrısında bulundu.

Başkan Obama bu kez Kongre’deki diğer Cumhuriyetçi üyelere yanaşarak, partinin yasama organındaki liderlerini devre dışı bırakmaya çalışıyor. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner, Beyaz Saray’ın bu yeni çabalarından bir sonuç çıkacağı konusunda umutlu.

Ama taraflar arasında federal devlet harcamalarında uygulanacak kesintiler ve zenginlere uygulanan vergi indirimlerinin kaldırılması konusunda açık fark hala devam ediyor. Cumhuriyetçi Partililer, Obama’yı hala devleti büyütmeye çalışmakla suçluyor, işsizliği ve yoksulluğu önleme konusunda güvenilir bir planı olmadığını savunuyor.

Başkan Obama’yla akşam yemeğine katılan Cumhuriyetçi Partili senatörler de, Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney de, iki parti arasındaki görüş ayrılıklarını gidermenin çok zor olduğunu söylüyor. Ancak iki taraf da en azından ilk adımın atıldığını kabul ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG