Erişilebilirlik

Obama'dan Mali'deki Saldırılara Kınama


Başkan Obama, Kuala Lumpur’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) zirvesine katıldı.
Başkan Obama, Kuala Lumpur’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) zirvesine katıldı.

Başkan Barack Obama, Mali’nin başkenti Bamako’da cuma günü düzenlenen ve 21 kişinin öldüğü terör saldırısını kınadı, sorumluların bulunması için çabaların aralıksız sürdürüleceği sözü verdi.

Malezya’da açıklama yapan Obama, Mali’deki saldırının Amerika’nın terörle mücadele kararlılığını daha da güçlendireceğini söyledi.

“Paris ve diğer yerlerde düzenlenen çirkin saldırılar gibi, bu da uluslarımızı tehdit eden terör belasının korkunç bir örneği” diyen Obama, Amerika’nın, müttefiklerinin ve ortaklarının, vatandaşlarını “terörü besleyen nefret dolu ideolojilere” karşı korumaya ve terör şebekelerinin kökünü kazımaya kararlı olduğunu söyledi.

Obama, Kuala Lumpur’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) zirvesine katıldı.

Mali’deki saldırıyı, El Kaide’nin Kuzey Afrika kolu ve bağlantılı olduğu El Murabitun adlı örgütler üstlendi. Ancak bir ABD savunma yetkilisi, El Kaide’nin Kuzey Afrika kolunun “ana şüpheli” olduğunu bildirdi.

Ölenler arasında Mali vatandaşları, altı Rus, üç Çinli, iki Belçikalı, bir Senegalli ve bir de Amerikalı bulunuyor. Ölen Amerikalı’nın bu ülkede bir uluslararası yardım görevlisi olarak çalışan Anita Datar olduğu açıklandı.

Otelde rehin kalan Türk vatandaşlarıysa, yara almadan kurtulmuş ve uçakla Türkiye’ye götürülmüştü.

Mali güvenlik kuvvetlerinin düzenlediği operasyonda saldırganlardan ikisi öldürüldü. Otelin didik didik aranmasına rağmen, üçüncü bir silahlı saldırgan olup olmadığı bilinmiyor.

Saldırganların otelde 170 kişiyi rehin aldığı iddia edilmiş, ancak sonradan 80 kişinin serbest kaldığı bildirilmişti. Rakamlardaki uyuşmazlık, bazı müşterilerin kendi başlarına kaçmış olabileceğine işaret ediyor.

Olay sırasında komşu Çad’da bulunan Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita, ülkesine döndü. Keita olağanüstü hal ve üç gün ulusal yas ilan etti.

Saldırganlar girdikleri Radisson otelinde odaları tek tek kontrol edip içeride olanları öldürmeye başlamıştı.

İki saldırganın öldürüldüğü operasyon Mali güvenlik kuvvetleri tarafından düzenlenmiş, operasyona BM barış gücü birlikleriyle, Fransız ve Amerikalı askeri personel de destek sağlamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG