Erişilebilirlik

Obama: 'İşimiz Daha Bitmedi'


Başkan Barack Obama, teröristlerin ve diğer aktörlerin nükleer silah edinmesini önleme yönündeki küresel çabaların hiçbir şekilde sona ermediğini söyledi.

Washington’da dördüncüsü yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin kapanışında konuşan Obama, dünya liderlerinin son altı yılda ellerindeki nükleer materyalleri güvenceye alma konusunda önemli ve anlamlı ilerleme kaydettiğini belirtti.

Obama, 150 nükleer silah üretebilecek materyalin şimdi teröristlerin eline geçmeyecek kadar güven altına alındığını açıkladı.

Obama bununla birlikte bazı ülkelerin nükleer cephaneliklerini büyüttüğünü, daha fazla plütonyum depoladıklarını kaydetti.

Washington’daki zirveye katılan 50’yi aşkın dünya liderinin nükleer tesisleri siber saldırılara karşı daha da güçlendirme konusunda anlaştığının altını çizen Başkan Obama, bu ülkelerin aynı zamanda tehlikeli maddelerin IŞİD gibi terör örgütlerinin eline geçmesini önlemek amacıyla aralarındaki istihbarat paylaşımını da geliştirme konusunda görüş birliği içinde olduklarını vurguladı.

Obama ayrıca bir düzineden fazla devletin ellerindeki yüksek düzeyli zenginleştirilmiş uranyum ve plütonyum stoklarını tamamen temizlediğini de sözlerine ekledi. Zenginleştirilmiş uranyum ve plütonyum, nükleer bombaların yapıtaşlarını oluşturuyor.

Zirvede işbirliği gereksinimine vurgu

Nükleer güvenlik konusunda altı yıl boyunca aralarında kendi başlattığı dört zirvenin de bulunduğu uluslararası toplantılara katılan Başkan Obama, “Yeni bir düşünce ve eylem türü geliştirdik. Bu bir ülkenin tek başına çözemeyeceği bir 21’inci yüzyıl güvenlik sorununa en iyi örnek” diye konuştu.

Tüm katılımcı ülkelerin lider ve yetkililerinin hazır bulunduğu oturumda konuşan Obama, bu konferansta başarının sınır ve kurumlar ötesi sürdürülebilir eşgüdümden geçtiğini, alınan her iyi haberinse önemli bir ilerleme olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Obama ayrıca geçen yıl İran’la nükleer anlaşmayı imzalayan ülkelerle ayrı bir oturuma katıldı. P5+1 olarak adlandırılan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle Almanya’nın aralarında bulunduğu ülkelerin yetkilileriyle görüşen Obama, İran’la varılan anlaşmanın önemli başarı kaydettiğini ve nükleer silahlanmanın tehlikelerine “gerçekçi yollardan” odaklandıklarını savundu. Rusya bu toplantıyı boykot ettiği için, bu oturuma da katılmadı.

Başkan Obama, İran anlaşmasının tam ve sürdürülebilir şekilde uygulanmasının ise, uluslararası toplumun aynı düzeyde sağlayacağı işbirliğinden geçtiğini söyledi.

Bu yılki nükleer güvenlik zirvesi IŞİD’in “kirli bomba” imal etmesini sağlayacak nükleer materyallere erişebileceği kaygılarının arttığı bir dönemde yapıldı. Ayrıca Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri de uluslararası kaygıları arttıran bir etken.

Başkan Obama, nükleer güvenlik konusunda beraber çalışan ülkelerin, bu amaca ulaşmak için son altı yılda düzenlenen dört zirvede 260 ayrı karara vardığını açıkladı.

Kuzey Kore tehdidi

Zirve sırasında Güney Kore Cumhurbaşkanı ve Japonya Başbakanı’yla görüşen Başkan Obama, Kuzey Kore’nin kışkırtıcı tavırlarına yönelik ortak kaygıları dile getirdi. Obama’nın bu iki ülke lideri ve bunun yanı sıra Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e görüşmesine sözlü tepki vermeyen Kuzey Kore, dün denizde ayrı bir balistik füze denemesi yaptı. Kuzey Kore ayrıca dün Batı kaynaklı tüm web sitelerini engelleyeceğini bildirdi ve GPS gibi küresel seyrüsefer sistemlerini kendi sınırlarında bozan sinyalleri arttırdı.

Obama’yla görüşen Xi, Kore yarımadasındaki nükleer sorunun yanı sıra bölgesel ve küresel sorunların çözümü konusunda genişletilmiş iletişim ve işbirliği çağrısı yaptı. Washington, Pekin’i Kuzey Kore’nin müttefiki olması açısından bu ülkeden kaynaklanan nükleer sorunun çözümünde kilit bir ülke olarak görüyor.

Amerika ve diğer dünya güçleri, nükleer materyallerin güvenceye alınmasına, özelikle 22 Mart’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’deki terör saldırılarından sonra daha fazla ağırlık veriyor. Bu konuda bir zayıf halkayı nükleer silahlara sahip olan Pakistan oluşturuyor. Geçen hafta sonu Lahor kentinde bombalı saldırı düzenlenen Pakistan’ın nükleer materyallerini teröristlerden koruyup koruyamayacağı konusunda kaygılar bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG