Erişilebilirlik

Obama Nelson Mandela'nın Ailesini Ziyaret Etti


Başkan Barack Obama, ticari ilişkileri, ekonomik kalkınmayı ve demokrasiyi teşvik etmek amacıyla başlattığı Afrika gezisinin Güney Afrika ayağında temaslarına devam ediyor.

Obama bugünkü programında başkent Pretoria’da Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’yla kapsamlı görüşmelerde bulundu, ardından Soweto’da genç Afrikalı liderlerin sorularını yanıtladı. Obama ayrıca her yıl 500 genç Afrikalı’yı Amerika’ya getirerek liderlik eğitimi verme vaadinde bulundu.

Başkan Obama ayrıca Afrika ülkelerinden Amerika’ya yapılan ihracat ürünlerinde gümrük ürünlerini geçici olarak kaldıran anlaşmayı yenilemek istediğini de açıkladı. Anlaşma 2015 yılında yürürlükten kalkıyor.

Obama bu arada Çin ve diğer ülkelerin Afrika’ya yaptığı büyük yatırımlardan kaygı duymadığını açıkladı. Ancak Obama Afrikalıların, bu yatırımların ülkelerine iş ve finansman getirip getirmediğin kendi kendilerine sorması gerektiğini söyledi.

Soweto, 1976 yılında Güney Afrika’daki ırkçı beyaz azınlığın yönetimine karşı ayaklanmaların ilk başladığı yer. Obama, Güney Afrikalı gençlere yaptığı konuşmada, Soweto’daki eylemlerin kendisini her zaman etkilediğini söyledi.

Bu arada Obama’nın Güney Afrika ziyareti protestolara da sahne oldu. Johannesburg Üniversitesi’nde toplanan göstericiler, Washington’un dış politikasını protesto etti. Cape Town ve Pretoria’daki gösterilerde de Obama yönetiminin insansız hava araçlarıyla terör mücadelesi, Guantanamo politikası ve İsrail’le ilişkileri gibi konular eleştirildi.

Mandela’nın ailesini ziyaret

Obama bugün ayrıca Johannesburg’da Güney Afrika’nın ilk siyah Cumhurbaşkanı Nelson Mandela’nın ailesiyle bir araya geldi. 94 yaşındaki Mandela akciğer enfeksiyonu nedeniyle yatırıldığı başkent Pretoria’daki bir hastanede yaşam savaşı veriyor. Obama tedavisini engellememek için, Nelson Mandela’yı hastanede görmeye gitmeyeceğini açıkladı.

Obama, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma’yla birlikte yaptığı ortak basın toplantısında Mandela’nın bir an önce iyileşmesi dileklerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Zuma da, Mandela’nın durumunu ciddiyetini koruduğunu bildirdi ve bir an önce ayağa kalkmasını diledi. Zuma ayrıca hem Mandela’nın, hem de Obama’nın ülkelerinin ilk siyah devlet başkanları olarak tarih yazdığını açıkladı.

Nelson Mandela 1994 ve 1999 yılları arasında tek dönem cumhurbaşkanlığı yaptı. Ülkesindeki ırkçı beyaz azınlık yönetimine barışçı bir şekilde son veren Mandela, 27 yılını cezaevinde geçirdi. 1993 yılında da Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Obama, Mandela’nın geçmişte hapsedildiği ve daha sonra müzeye çevrilen Robben Adası’nı da ziyaret edecek.

Başkan Obama Pazartesi gününe kadar Güney Afrika’da kalacak. Başkan Senegal’den başladığı Afrika ziyaretini Tanzanya’yla tamamlayacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG