Erişilebilirlik

Obama Mısır'da Zor Tercihlerle Karşı Karşıya


Obama Mısır'da Zor Tercihlerle Karşı Karşıya
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
Başkan Barack Obama, Amerika’nın Mısır politikasıyla ilgili olarak zor tercihlerle karşı karşıya. Amerika’nın Sesi Beyaz Saray Muhabiri Kent Klein’in haberine göre, Beyaz Saray, Mısır’da demokrasi ve istikrarın en iyi nasıl teşvik edilebileceğini değerlendiriyor.

Mısır’da ordunun görevden aldığı eski cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’yi destekleyenlerle ona karşı olanlar arasındaki gerginlik sürüyor. Mısır’daki bölünme derinleşirken Amerikan yönetimi de zorda kaldı.

Muhammet Mursi, bir yıl boyunca iktidardaydı.

Tahrir Meydanı’nda toplanan halk Mursi’nin istifasını istedi.

Başkan Obama Mursi’nin devrilmesinden buyana bir kez açıklama yaptı, onda da “askeri darbe”den söz etmedi.

Obama günlerdir ulusal güvenlik danışmanlarıyla Mısır’daki durumu değerlendiriyor.

Başkan, geçen Çarşamba günü yazılı bir açıklama yaptı ve “ordunun hareketinden “derin kaygı duyduğunu” bildirdi. Obama Mısır ordusundan “biran önce ve sorumlu bir şekilde yönetimi demokratik yollarla seçilmiş bir hükümete devretmesini” istedi.

Obama’nın açıklaması bazı uzmanlara göre, Mursi’nin görevden alınmasını eleştirir nitelikteydi.

Ancak yönetim yetkilileri toplantılarda ve telefon konuşmalarında Mısır ve Amerika’nın öteki müttefiklerine Beyaz Saray’ın Mısır ordusunun müdahalesini onayladığı sinyalini verir gibi göründüler.

Washington’daki bazı uzmanlar da yönetime Mısır ordusunun yanında durması tavsiyesinde bulundu. Bu uzmanlara göre, ordu Amerika-Mısır ilişkisinde “tek güvenilir taraf” ve “Amerika’nın hala üzerinde etkili olabileceği tek aktör”.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Ortadoğu Çalışmaları Direktörü Jon Alterman gibi uzmanlarsa Amerika’nın Mısır’daki siyasi yelpazenin tüm aktörleriyle diyalog kurması gerektiğini savunuyor: “Bence Mısır ordusuyla ilişkimiz olmalı, ancak aynı zamanda iş çevreleri, akademik çevreler, yerel gruplar gibi farklı sektörlerle de diyalog içinde olmamız gerekir çünkü önümüzdeki yıllarda Mısır’da siyasetin çok değiştiğine tanık olacağımızı düşünüyorum.”

Başkan Obama’nın Kahire’deki olayları “darbe” olarak nitelemekten kaçınmasının nedenleri var.

Amerika, çoğu askeri olmak üzere, Mısır’a yılda 1,5 milyar dolar yardım yapıyor. Amerikan yasaları, Washington’un, seçilmiş bir hükümetin darbeyle devrildiği ülkelere yardımı kesmesini öngörüyor.

Jon Alterman, yasanın Mısır’dakine benzer durumlara göre yazılmadığını hatırlatıyor: “Yasalar çerçevesinde, Amerika’nın çıkarları ve Mısır’la ve Mısır ordusuyla ilişkileri değerlendirilerek bir çıkar yol bulunacağını düşünüyorum, çünkü hiç kimse ikili ilişkilerin kesilmesini istemez.

Amerikan Kongresi’nin en önemli komisyonlarından biriyse Mısır’daki gelişmeleri destekler yönde bir açıklama yaptı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Californialı Cumhuriyetçi milletvekili Ed Royce ile komisyonun en kıdemli Demokrat üyesi New Yorklu Eliot Engel ortak bir açıklama yaparak Mursi’nin gitmesinin zamanının çoktan geldiğini belirtti.

Royce ve Engel, Mısır Ordusu’ndan aşırı dikkatli davranmasını ve güçlü demokratik kurumları desteklemesini de istedi.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG