Erişilebilirlik

Obama’nın Başkanlığı Resmen Onaylandı


Senato lideri ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner (sağda)
Senato lideri ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner (sağda)

Kongre’nin düzenlediği ortak oturumda Cumhuriyetçi Partili aday Mitt Romney’in aldığı 206 Seçiciler Kurulu oyuna karşılık Başkan Obama’nın 332 oyla, 6 Kasım’da yapılan seçimleri kazandığı resmen onaylandı

Başkan Barack Obama ve yardımcısı Joe Biden’ın ikinci kez göreve gelmelerini sağlayan seçim zaferi resmileşti.

Kongre’nin bugün (Cuma) düzenlediği ortak oturumda Seçiciler Kurulu oyları sayıldı. Cumhuriyetçi Partili aday Mitt Romney’in aldığı 206 Seçiciler Kurulu oyuna karşılık Başkan Obama’nın 332 oyla, 6 Kasım’da yapılan seçimleri kazandığı resmen onaylandı.

Seçimlerin sonucu seçim günü belli olsa da Amerikan Anayasası’na göre bir başkanın resmen seçilmesi, Seçiciler Kurulu adı verilen sistemin oylarıyla belirleniyor. Seçiciler Kurulu oylarının Kongre’de sayılarak tescil edilmesi gerekiyor.

Seçiciler Kurulu sistemi, Amerika’nın kurulduğu yıllara dayanıyor. Şimdiki gibi oy pusulalarının elektronik ortamda birkaç saniyede sayılmasının aksine, o dönem yapılan seçimlerde sonuçlardan günlerce haberdar olunamıyordu.

Bundan ötürü eyaletler, nüfus oranı ve değişik unsurları göz önüne alarak Seçiciler Kurulu üyesi belirliyor. Her eyalette atılan oylar da Seçiciler Kurulu’nun tercihlerini belirliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG