Erişilebilirlik

Obama: 'Sızıntının Durdurulması İyi Haber'


Başkan Barack Obama Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının durdurulmasını “iyi haber” olarak niteledi.

Ancak başkan, kuyunun ağzına yeni yerleştirilen kapağın kalıcı olup olmadığının bilinmediğini söyledi.

Beyaz Saray’da açıklama yapan Obama, bölgeden gelen verileri incelemeye devam ettiklerini belirtti.

BP petrol şirketi yetkilileri şu ana kadar yapılan testlerin umut verici olduğunu, kuyunun üzerine yerleştirilen kapağın petrol sızıntısını durduğunu açıkladılar.

BP sözcüsü Steve Rinehart Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada basınç verilerinin artmaya devam ettiğini, bunun iyiye işaret olduğunu söyledi.

Basınç verilerinin düşmesi petrolün sızmaya devam ettiği anlamına geliyor. Rinehart, robotların kuyu etrafında petrol veya doğal gaz sızıntısına rastlamadığını da söyledi.


Petrol sızıntısının üzerine yerleştirilen yeni kapağın montajı dün tamamlanmıştı. Nisan ayından bu yana Meksika Körfezindeki petrol sızıntısı ilk kez durduruldu.

Yetkililer, kuyunun patlamasından bu yana Meksika Körfezi’ne günde 60 bin varil ham petrolün sızdığını hesaplıyor.

BP yetkilileri, sızıntı dursa da boşaltma kuyularının inşasına devam ettiklerini açıkladı. İnşaat çalışmaları Ağustos ayında tamamlanacak.

Başkan Barack Obama, petrolün temizlenmesi ve sızıntıdan etkilenen işletmelere tazminat ödenmesi gerektiğini, bunun için daha yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.

Meksika Körfezi’ndeki çevre felaketi 20 Nisan günü Deepwater Horizon sondaj tesisinde meydana gelen patlamayla başlamıştı.

XS
SM
MD
LG