Erişilebilirlik

Obama'dan Sükunet Çağrısı


Obama'dan Sükunet Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Başkan Obama halka sükunet çağrısı yaparken Ferguson’daki durumun Amerika’nın önündeki zorlukların bir kanıtı olduğunu söyledi. Obama, ırk ilişkilerindeki kötüleşmenin yalnızca Ferguson’la ilgili olmadığını, bunun Amerika’nın sorunu olduğunu söyledi

Kamuoyunun, beyaz polis Darren Wilson’a, silahsız siyah genç Michael Brown’u vurarak öldürmekten dolayı dava açılmayacağını öğrendiği akşam olayın gerçekleştiği Ferguson’da şiddet olayları patlak verdi. Başkan Obama sükunet çağrısı yaparken aynı zamanda Ferguson’daki durumun Amerika’nın önündeki zorluklara işaret ettiğini söyledi. Obama, bunun yalnızca Ferguson’la ilgili bir sorun olmadığını, bunun Amerika’nın sorunu olduğunu söyledi.

Amerika’nın ırk ilişkilerinde inanılmaz mesafe kaydeden Obama, ‘’Bunu ben kendi yaşamım boyunca gördüm. Bunu görmemek Amerika’nın değişim yeteneğini yadsımak anlamına gelir. Ancak hala bazı sorunlar var ve beyaz olmayanlar bu sorunları uydrumuyor.” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, Başkan Obama’nın ırk ilişkileri konusunda konuşmasının nedeninin yalnızca göstericilerin duydukları acı ve kızgınlık olmadığını belirtiyor.

Beyaz Saray’da yalnızca iki senesi kalan Obama’nın ırkla ilgili konuşarak kaybedeceği çok da fazla şey yok.

Başkan’ın eski danışmanlarından Daniella Gibbs Leger, Başkanın tekrar seçime girmeyeceğini,bu nedenle alacağı siyasi riskin düşük olduğunu söyledi.Leger, Amerika’da ırktan bahsetmenin her zaman riskli olduğunu belirtti ve bunun siyasi riskin ötesinde, Başkan Obama için çok kişisel bir konu olduğunu sözlerine ekledi.

Başkan Obama daha önce de ırk konularıyla ilgili duygularını ortaya koymuştu. 2012’de Florida’da Trayvon Martin vurularak öldürüldüğünde Başkan, “Martin benim oğlum da olabilirdi” demişti.

Bu sefer Başkan, hiçbirşey yapmamanın daha fazla gerilim ve şiddete yol açabileceğini söyledi. Obama, “Yalnızca şiddeti görmek isteyen ve sorunun kendi kendine çözülmesini isteyenler, bu konuyla ilgilenmemiz gerektiğini anlamalılar. Bunun üzerini kapatmaya çalışmamalıyız.” dedi.

Howard Üniversitesi siyaset bilimi profesörlerinden Michael Fauntroy, Başkan Obama’nın ırkçılığa karşı söylediklerinin vurucu olduğunu söylüyor ama yeterli olup olmadıklarından kuşku duyuyor. Fauntroy, Ferguson’da olanlar ve sonrasının Başkan’ın açıklama yapmasını zorunlu kıldığını söyledi. Obama’nın bir tabuyu yıktığını ancak tabuyu yıktıktan sonra bunla ilgili bir şey de yapacağını umduğunu belirtti.

Başkan Obama göreve geldiğinde birçok siyah ve beyaz Amerikalı ırk sorunlarının sona ereceğini umuyordu. Ferguson’daki olaylar ise yüzlerce senelik ırk çatışmasını tamamen sona erdirmenin hala Obama’nın başkanlığı sırasında olmayacağını ortaya koydu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG