Erişilebilirlik

Obama'nın Afganistan Stratejisine Tepkiler


Obama'nın Afganistan Stratejisine Tepkiler
Obama'nın Afganistan Stratejisine Tepkiler

Başkan Barack Obama dün Beyaz Saray’da açıkladığı plana göre, yıl sonuna kadar Afganistan’dan 10 bin, önümüzdeki yaza kadar da 33 bin Amerikan askeri çekilecek.

Afganistan’da savaş on yıldır sürüyor. Ülkede 10 bin Amerikan askeri bulunuyor.

Başkan, askerlerden bazılarını geri getirme zamanı geldiğine inanıyor. Obama, konuşmasında bu süreç içinde Amerikan ve NATO askerlerinin Taleban’a karşı ilerleme sağladığını belirtti.

Başkan Obama ayrıca El Kaide’nin Pakistan’daki unsurlarının da 11 Eylül terör saldırılarından bu yana en ağır baskı altında kaldığına dikkati çekti. Örgüt lideri Usame bin Ladin geçen ay düzenlenen Amerikan komando baskınında öldürülmüştü.

Obama, “Gelecek aydan başlayarak, yıl sonuna kadar 10 bin askerimizi Afganistan’dan çekmiş olacağız. Gelecek yaza kadar da toplam 33 bin askeri geri getirecek, takviye olarak gönderdiğimiz askerlerin tamamını çekmiş olacağız. Bu aşamadan sonra kalan askerlerimiz düzenli aralıklarla çekilmeye devam edecek ve idareyi Afgan güvenlik kuvvetlerine devredeceğiz” şeklinde konuştu.

Obama Afgan kuvvetlerinin bazı bölgelerde güvenlik sorumluluğunu devraldığına dikkati çekti.

Obama, Taleban direnişçilerinin el Kaide’yle bağlarını kesmesi, şiddetten vazgeçmesi ve Afgan anayasasına uyması gerektiğini söyledi. Amerika Taleban’la gizli görüşmeler yürütüyor.

Başkan Obama Afganistan’ın El Kaide’nin güvenli sığınağı olmaktan kurtarılabileceğini söyledi, ama bu hedefe Afgan halkı kendi güvenliğini tamamen ele alınca ulaşılabileceğini kaydetti: “Biz Afganistan’ı mükemmel bir yer haline getirmeye çalışmayacağız, sokaklarında ve dağlarında sonsuza kadar devriye gezmeyeceğiz. Bu Afgan hükümetinin sorumluluğu. Bu hükümet halkını daha iyi koruyabilmeli, ülkeyi savaş ekonomisinden çıkarıp kalıcı barışın sürdürülebileceği ekonomiye geçmeli.”

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Başkan Obama’nın açıklamasına olumlu tepki verdi, Amerika ve NATO’nun Afganistan’daki çabalarını övdü: “Bir şeyler değişiyor. Taleban baskı altında. Afgan güvenlik kuvvetleri gün geçtikçe daha da güçleniyor.”

Washington’daysa tepkiler farklı. Bazı Kongre üyeleri Başkan Obama’yı Afganistan’dan çok fazla asker çekmekle suçluyor. Diğerleriyse daha fazla asker çekilmesini istiyor.

Amerika’nın Sesi editörlerinden Gary Thomas, Obama’nın kararının iki amaca ulaşmak olduğunu söylüyor: “Başkan, bir miktar asker çekerek bir şekilde Afganistan Devlet Başkanı Karzai’nin altından halıyı çekmek istiyor. Bir yandan da Taleban’ı masaya çekebilmek için yeterli baskı kurmaya çalışıyor.”

Obama, Amerikan ekonomisinin toparlama çabaları devam ederken Afganistan savaşına gösterilen tepkilere de değindi. Başkan içe kapanmak isteyenlerle Amerika’nın uluslararası girişimlerinin artmasını isteyenler arasında orta yol izlemeyi tercih etti

Obama, “Daha merkezi bir yol izlemeliyiz. Geçmişte yaptığımız gibi gibi Amerika’nın bireyselci rolünü kucaklamalıyız. Ama aynı zamanda tutkulu olduğumuz gibi gerçekçi de olmalıyız. Kararlı olduğumuz gibi stratejik de davranmamız gerekiyor” dedi.

Başkan Obama’nın bahsettiği kararlılık, Afgan kuvvetlerinin ülke güvenliğini 2014 yılında tam olarak devralmasını öngörüyor. Obama gelecek yıl Mayıs ayında Chicago’da ev sahipliğini yapacağı NATO zirvesinde bu devir teslim sürecinin haritasını çizecek.


XS
SM
MD
LG