Erişilebilirlik

Afganistan’da Kaçırılan Fransızlar İçin Fidye Ödenmiş


Fransız Parlamentosu Herve Ghesquiere ve Stephane Taponier serbest bırakılmasını sevinçle karşıladı
Fransız Parlamentosu Herve Ghesquiere ve Stephane Taponier serbest bırakılmasını sevinçle karşıladı

Serbest bırakılan Fransız gazeteciler özgürlükleri için fidye ödendiğini tahmin ediyor.

İki Fransız gazeteciyle Afgan tercümanları 2009 yılının Aralık ayında Afganistan'ın Kapisa ilinde belgesel film çekimi yaparken rehin alınmıştı. Onlarla birlikte kaçırılan iki Afgan gazeteciyle Afgan tercümanları daha sonra serbest bırakıldı.

Bir buçuk yıl Afganistan’da rehin tutulan iki Fransızdan televizyon muhabiri Herve Ghesquiere, kendilerini kaçıran gruba “resmen” fidye ödenmediğini muhtemelen bir mübadelenin söz konusu olduğunu söyledi.

“Çikolata karşılığı salıverilmedik muhakkak” diye şaka yapan Ghesquiere, özgürlüklerine karşı para ödenmiş ya da tutuklu değiş tokuşu yapılmış olabileceğini belirtti. Herve Ghesquiere, BBC'ye yaptığı açıklamada, bunun sadece bir tahmin olduğunu da sözlerine ekmedi.

Taleban tarafından casus oldukları gerekçesiyle kaçırılan iki gazeteci, rehinelik boyunca can güvenliklerinden kaygı duymadıklarını ve kendilerine kötü davranılmadığını ancak çok zor koşullar altında yaşadıklarını söylemişti.

Paris hükümeti rehinelerin kurtarılması için fidye ödenmediğini, Afgan yetkililer de gazetecilerin serbest bırakılmasına karşılık tutuklu salıverilmesinin söz konusu olmadığını ileri sürdü.

mik

XS
SM
MD
LG