Erişilebilirlik

Öğrenciler Yurtların Boşaltılması Kararına Tepkili


Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlara depremzedelerin yerleştirilmesine karar verilmesinin ardından İstanbul Cevizlibağ'daki Atatürk Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrenciler, eşyalarını toplayarak evlerine dönmeye başladı.

Öğrenciler Yurtların Boşaltılması Kararına Tepkili
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

10 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerde uzaktan eğitim kararı alındığını ve Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlara depremzedelerin yerleştirileceğini açıklamıştı.

KYK yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi amacıyla üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilmesi kararına yurtlarda kalan öğrenciler ve aileleri ise tepki gösterdi.

“Eğitimi kapatıp depremzedeleri KYK’lara yerleştirmek çok mantıklı değil”

İstanbul Cevizlibağ’da bulunan KYK’ye bağlı Atatürk Öğrenci Yurdu’ndan kalan kız kardeşini almaya gelen Marmara Üniversitesi öğrencisi Ekin Sağlam da başka bir semtteki KYK yurdunda kalıyor. VOA Türkçe'ye konuşan Sağlam, yakın zamanda kendisinin de yurttan çıkması gerekeceğini ifade etti. Sağlam, “Tek çare buysa tamam ama hükümet ve diğer kamu kurumu ve kuruluşlarının lojmanlarının kullanılmasının ilk seçenek olması gerektiğini düşünüyorum. Direkt eğitimi kapatıp, depremzedeleri KYK’lara yerleştirmek çok mantıklı değil. Kaldı ki bazı KYK’larda duşlar ve banyolar ortak kullanımda. Burada aileler nasıl yaşayacaklar? Bence bu da başka bir sorun” dedi.

“Öğrenciler milletine yararlı olabilmek için eğitimlerine devam etmeliler”

Yurttan valizini toplayarak çıkan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencisi Sena Karataş da üniversitelerin kapatılması kararını desteklemediğini söyledi. Karataş, “Öğrenciler milletine, devletine yararlı olabilmek için eğitimlerine bir şekilde devam etmeliler. Devletin misafirhaneleri var, askeri yurtlar var. Otellerle anlaşılabilirdi, büyük şirketlerle anlaşılabilirdi. Öğrenciler eğitimlerinden uzak bırakılmamalı. Bu, en son seçenek olması gerekirken ilk yapıldı. Eğitimden bu kadar ödün asla verilmemesi gerekir” diye konuştu.

“Kızım inanılmaz hayallerle gelmişti ama geleceğini mahvettiler”

Bursa’da yaşayan Zuhal Hanım, Yıldız Teknik Üniversitesi kimya bölümü hazırlık sınıfında okuyan kızını memleketlerine geri götürmek için İstanbul’a gelmiş. Üniversiteye yeni başlayan kızının okulunun kapanmasına tepkili olan anne, eğitim alan gençlerin hakkını savunan gençler olduğu için eğitimin Türkiye’de bitirilmek istendiğini ifade etti: “Kızım inanılmaz hayallerle gelmişti ama mahvettiler kızımın geleceğini. Bütün gençlerin hayatını mahvettiler. Bir anne olarak perişan halde geldik, bunun vebalini çok ağır ödesinler inşallah. Sözün bittiği yerdeyiz. Benim kızım tırnaklarıyla burayı kazandı. Yazını çalışarak geçirdi, üniversite sınavına hazırlık yaptı. Bedeli bu mu olacaktı? Bunun bedelini gençler mi ödeyecekler?”

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG