Erişilebilirlik

Organ Nakli İçin Yaşanan Yerin Önemi


Amerika’da her yıl 25 bin kişiye organ nakli yapılıyor. Ancak yeni bir araştırma hastaların yaşadıkları yerlerin organ bulma şansını olumlu veya olumsuz etkilediğini ortaya koydu.

Yıllarca şeker ve böbrek hastalığı çeken Lisa Chronis, böbrek yetmezliği baş gösterince tek çaresinin organ nakli olduğunu öğrenmiş: “Ya diyaliz, ya organ nakli ya da ölüm. Önümde bu üç seçenek vardı.”

Eşi Marc, Lisa’ya geçen yıl bir böbreğini bağışlamış. New Hampshire eyaletinin kırsal bölgelerinde yaşayan Lisa’nin nakil ameliyati başarılı geçmiş. Ancak yeni bir araştırmaya göre kırsal alanlarda yaşayanların organ nakli olma şansı, kentlerde yaşayanlara oranla daha düşük.

Dartmouth-Hitchcock TIp Merkezi’nden doktor David Dxelrod, “Kırsal alanlarda yaşayanların kalp, karaciğer ya da böbrek nakli olma şansları kentlerde yaşayanlara oranla çok daha düşük," diyor.

Doktor David Axelrod ve ekibi, kentlere uzak ücra yerlerda yaşayanların organ nakli listelerinde yer alma şansının % 15, bu kişilerin kalp, karaciğer ve böbrek nakli olma şansınınsa % 20 daha az olduğunu söylüyor.

Doktor Axelrod, “Araştırmamız, organ nakline erişimde sorunun organ nakli merkezlerinden kaynaklanmadığını, esas engelin bu merkezlerin kapısından girmek olduğunu gösteriyor,” şeklinde konuşuyor.

Bir başka sorun da ulaşım. Organ nakli merkezlerinin çoğu, büyük kentlerde. Ayrıca nakil işleminden sonra hastaların sık sık kontrolden geçmesi gerekiyor.

Doktor Axelrod, “Bir kişinin sağlık hizmeti almak için düzenli olarak 8 ila 10 saat yol katetmesi mantıklı mı, bunu düşünmek gerekiyor,” diyor.

Lisa Chronis, “Organ nakli merkezlerine ne kadar yakın oturuyorsanız nakil sonrasında dikkat etmeniz gerekenlere o kadar iyi uyuyorsunuz,” diyor.

Lisa Chronis kentlere yakın olmanın aile fertlerine de yakın olmak anlamına geldiğini, organ nakli olma kararında bunun kendisi için büyük rol oynadiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG