Erişilebilirlik

Orman Katliamıyla Mücadelenin Çözümü Ağaçlandırma


Orman Katliamıyla Mücadelenin Çözümü Ağaçlandırma
Orman Katliamıyla Mücadelenin Çözümü Ağaçlandırma

Orman katliamının sonuçları ağaç kaybından çok daha ciddi. Ormanların yok olması erozyona ve toprağın kalitesinin kötüleşmesine neden oluyor. Ancak yeni ağaçlar dikerek toprağı geri kazanmak mümkün. Washington’daki Geleceğin Ağaçları örgütünün felsefesi de bu.

Geleceğin Ağaçları Örgütü'nün Uluslararası Programlar Sorumlusu Ethan Budiansky şunları söylüyor: ”Ağaçlar erozyona uğramış arazilere hayat veriyor. Biyolojik kütle miktarını arttırıyor. Dikilen ağaçların çoğu iyi birer azot kaynağı. Ağaçlar aynı zamanda yeraltı su seviyesini yükseltiyor, içme ve sulama suyunun miktarını arttırıyor.”

Ethan Budiansky, gelişmekte olan ülkelerde meyve ve kabuklu yemiş veren ağaçlar dikmenin ekonomiye katkıda bulunduğunu söylüyor. Geleceğin Ağaçları örgütü Etiyopya’da bir milyon 900 bin ağaç dikti. Gabriel Buttram örgütün Etiyopya sorumlusu: ”Çevreyle uyumlu gübre kullanımı ve toprağın azot içeriğini arttırma gibi tarım ve ormancılık tekniklerini gelişmekte olan ülke halklarına öğreterek verimliliği arttırıyoruz. Böylelikle aile başına düşen gıda miktarını arttırmakla kalmıyor aynı zamanda ürettikleri mango, papaya gibi meyveleri satarak düzenli bir gelir kaynağına kavuşmalarını sağlıyoruz.”

Geleceğin Ağaçları Örgütü özellikle Asya, Latin Amerika ve Afrika’da ormanların yok olduğu bölgelerde projeler yürütüyor. Budiansky açıklıyor: ”Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun raporuna göre her yıl 13 milyon hektarlık orman alanı yok oluyor. Bu da her gün Rhode Island eyaletinin yüzölçümü kadar alanda ağaçların kesilmesi anlamına geliyor.”

Budiansky orman katliamının ana nedenlerinden birinin ‘kes ve yak’ tarımı olduğunu söylüyor. Bu durumda ağaçlar kesiliyor, arazi yakılarak ekime hazır hale getiriliyor. Mısır, fasulye ve yer fıstığı topraktaki besinleri tüketince de çiftçiler bölgeyi terk ediyor, arazi otlak olarak kullanılıyor.

Bu uygulamanın en kötü sonuç verdiği ülkelerden biri Kenya. Örgütün Doğu ve Güney Afrika Bölgesi Koordinatörü David Tye şunları söylüyor: ”Kenya’daki ormanlardan sadece yüzde 2’si ayakta. Uganda ve Tanzanya’da durum bu kadar kötü olmasa da ağaç sayısı her yıl azalıyor.”

David Tye, halkı ev ve çiftliklerinin yakınında ağaç dikmeye teşvik ettiğini, bu fikrin özellikle Kenya’da çok tutulduğunu anlatıyor: ”Herkes ağaç dikmeleri gerektiğini anladı. Durum o kadar kötü ki kadınlar odun toplamak için artık çok daha uzak mesafeler katetmek zorunda. Büyüklerin çocukluklarını geçirdiği ormanlar artık yok. Bu nedenle herkes ağaçlandırma yapılması gerektiğini biliyor. Ancak ormanlık alanların hala zarar görmediği Zambiya ve Tanzanya’nın bazı kesimlerinde halk ağaçlandırmayla o kadar da ilgilenmiyor. ‘Neden ağaç dikeyim, orada bir orman var zaten’ deyip geçiyor.”

Ancak Geleceğin Ormanları Örgütü bu bölgelerdeki ormanların varlığını sürdürebilmesi için 26 ülkedeki ağaçlandırma projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Örgüt geçen yıl tüm dünyada 17 milyon ağaç dikilmesini sağladı.


XS
SM
MD
LG