Erişilebilirlik

Oscar Ödüllü Clint Eastwood'dan Oscar Alabilecek Film


Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio

Oscar ödüllü yönetmen Clint Eastwood’un yönettiği J. Edgar, bu yılın iddialı filmlerinden biri. Federal Soruşturma Dairesi FBI’ın 1972 yılında ölen başkanı J. Edgar Hoover’ın yaşamını anlatan filmin başrolünde ünlü aktör Leonardo DiCaprio’yu izliyoruz. Film, dönemin en etkin siyasetçilerinden biri olan Hoover’ın FBI’ı nasıl Amerika’nın en güçlü kurumlarından biri haline getirdiğini anlatıyor.

Film, J. Edgar Hoover’ın 1919’da şekillenmeye başlayan komünizm karşıtı görüşlerini, bedeli ne olursa olsun Amerika’da komünizmin kökünü kazıma amacını anlatıyor.

Sekiz başkanlık dönemini, üç savaşı, 50 yılı anlatan film Hoover’ı amaca giden her yolun mübah olduğunu düşünen bir Makyavelist olarak yansıtıyor.

Hoover Amerikan vatandaşları ve siyasetçiler hakkında bilgi topluyor. Herkes zan altında yaşıyor.

Yönetmen Eastwood filmin bazı bölümlerin kurgu olduğunu söylüyor.

Ancak Eastwood, Hoover’ın FBI’daki gücü ve yaptıklarının çoğunun doğrulandığını hatırlatıyor:

“Hoover çok önemli bir kişiydi, en üst düzey polisti, belki de o zaman Amerika’daki en güçlü kişiydi.”

Film Hoover’ın Başkan John F. Kennedy’nin telefonlarını dinleterek hakkında bilgi topladığını ileri sürüyor.

Topladığı bilgileri siyasi koz olarak kullanan, komünizm korkusuyla harekete geçen Hoover Adalet Bakanı Robert Kennedy’yi Amerikan vatandaşlarının daha sıkı izlenmesi için ikna etmeye çalışıyor.

Film, Hoover’ı, başarılarını abartan, Hollywood’la samimi olmaya çalışan bir halkla ilişkiler uzmanı olarak aktarıyor.

Ancak Eastwood Hoover’ın ileri görüşlülüğünü de anlatıyor. Örneğin Hoover sayesinde 1930’ların en azılı gangsterlerinden John Dillinger tutuklanmıştı.

Hoover’ın duygu dünyasını da irdeleyen film, genç J. Edgar’ın annesini nasıl bir idol haline getirdiğini yansıtıyor.

Film Hoover’ın cinsel tercihiyle ilgili dedikodulara da değiniyor.

Filmde Hoover’ın yardımcısı Clyde Tolson’a da yer veriliyor.

Senarist Dustin Lance Black, eşcinsel eylemci Harvey Milk’in yaşamını anlatan ‘Milk’ filminin senaryosunu yazdıktan sonra Hoover’la ilgilenmeye başladığını söylüyor:

“Milk filminde kendi doğanızı kabullenmenin ve eşcinsel olduğunuzu açıklamanın nasıl da umut verici olduğunu anlatmıştım. Sonra bunun tam tersi acaba nasıl diye düşünmeye başladım. Sevgiyi, aşkı inkar eden bir adamdan ne öğrenebiliriz diye meraklandım.”

Leonardo DiCaprio Hoover rolünde çok başarılı. Ünlü aktör rolünden memnun olduğunu söylüyor:

“Hoover Amerika’nın gelmiş geçmiş en önemli kişilerinden biri. Senaristimiz Hoover hakkında çok geniş çaplı bir araştırma yapmış, bu araştırmanın sonuçlarını beyazperdeye yansıtmak için bana ihtiyaç duymuş.”

Tartışmalı kişileri canlandırmaktan hoşlanan Di Caprio, bu kez Oscar’ı kucaklayabilir.Kendisi de usta bir oyuncu olan yönetmen Clint Eastwood da bu görüşe katılıyor:

“DiCaprio Oscar alabilir, kusursuz bir aktör. Birlikte çalışmaktan zevk aldım.”

Filmde Judi Dench Hoover’ın baskın karakterli annesini, Naomi Watts sekreteri Helen Gandy’yi, Armie Hammer ise karşılıksız aşkının yarattığı hayal kırıklığının üstesinden gururla gelmeye çalışan yardımcısı Clyde Tolson’u canlandırıyor.

Eastwood Hoover’ı acımasız ama aynı zamanda yurtsever olarak tanıtıyor. Ancak Hoover’ın özel yaşamı gizemini korumaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG