Erişilebilirlik

Otomatik Kesintilerin Etkileri Hissediliyor


Otomatik Kesintilerin Etkileri Hissediliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00
Amerika’da bütçe açığını kapatmak amacıyla devreye giren otomatik harcama kesintileri 10 yıl içinde 1 trilyon 200 milyar dolar tasarruf sağlamayı amaçlıyor. Amerika’nın en büyük donanma üssüne sahip Virginia eyaletiyse otomatik kesintiler devredışı kalmazsa ekonomik durgunluk yaşayabilir.

Davis Interiors, Virginia’nın Norfolk kentinde donanma gemilerine mobilya üreten küçük bir şirket. Şirket yöneticisi Whitney Metzger, otomatik harcama kesintilerinin etkilerini hissetmeye başladıklarını söylüyor: ”Elemanlarımızın çalışma saatlerinde kesinti yapmak zorunda kaldık. Herkes haftada dört gün çalışıyor. Kimilerinin çalışma süresi haftada üç güne indi. Yakında bazı elemanlarımızı işten çıkarmak zorunda kalacağız.”

Davis Interiors, Virginia’nın doğusunda ülkenin en büyük donanma üssüne hizmet veren taşeron firmalardan sadece biri. Bu şirketler toplam 40 bin kişi çalıştırıyor.

Savunma Bakanlığı’nın 90 bin elemanını zorunlu ücretsiz izne çıkarma planı yerel ekonomiyi henüz etkilemedi. Ancak Norfolk’taki 11 geminin bakım-onarım sözleşmelerinin iptal edilmesi, David Interiors gibi şirketleri zora sokuyor.

25 yıldır Davis Interiors’ta çalışan David Williams, iki yılda ikinci kez bütçe kesintileri yüzünden işleri yavaşlatmak zorunda kaldıklarını söylüyor: ”Kaygılıyım çünkü hala son bütçe kesintilerinin etkilerini atlatmaya çalışıyorum. Faturalarımı ödemek için çok zorlanıyorum.”

Whitney Metzger, Irak ve Afganistan’daki savaşların sona ermesiyle ordu harcamalarının azalacağını bildiklerini, ancak ani harcama kesintilerinin iflasa yol açabileceğini söylüyor: ”Ne olacağını bilmiyoruz. Daha önceden yaptığımız sözleşmeler var. Ancak bu sözleşmeler tamamlanıp sona erdikten sonra yenileri yapılmayacak.”

Bölgede savunma sektörüne hizmet eden taşeron firmalar otomatik harcama kesintilerinin etkilerini ilk hissedenler. İktisatçılara göre kesintiler devam ederse Virginia eyaleti ciddi bir ekonomik gerilemeye girebilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG