Erişilebilirlik

Pakistan Nükleer Stoğunu İki Katına Çıkardı


Pakistan Nükleer Stoğunu İki Katına Çıkardı
Pakistan Nükleer Stoğunu İki Katına Çıkardı

Washington Post gazetesi Pakistan’ın nükleer silah stokunu iki katına çıkardığını bildirdi.

Gazetede yer alan habere göre 100’ün üzerinde nükleer başlığı bulunan Pakistan’ın komşusu Hindistan’dan daha fazla nükleer silaha sahip.

Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü uzmanı David Fulbright, Pakistan’ın plütonyum ve zenginleştirilmiş uranyum üretimine hız verdiğini ve halen 110 adet nükleer başlığa sahip olduğunu söylüyor. Başka uzmanlar da Pakistan’ın 100 ile 110 arasında nükleer başlığa sahip olduğunu tahmin ediyor.

Uzmanlar, Pakistan’ın nükleer silah stokunu Amerika’yla Hindistan’ın sivil nükleer teknoloji anlaşması imzalanmasının ardından arttırdığına dikkati çekiyor. 2008 yılında imzalanan anlaşma Amerika’dan Hindistan’a nükleer teknoloji alanında destek verilmesini öngörüyor.

Pakistan’ın Washington Büyükelçiliği’nden yetkililer nükleer silah sayısının gizli olduğunu, bu konuda bilgi veremeyeceklerini bildirdi. Beyaz Saray da Washington Post haberi konusunda yorum yapmadı.

1947 yılından bu yana üç kez savaşan Pakistan ve Hindistan, 1998 yılında nükleer silah denemesi yapmıştı. Pakistan ve Hindistan arasında silahlanma yarışının kızışmasından kaygı duyuluyor.

XS
SM
MD
LG