Erişilebilirlik

Pakistan’da Katil Askere İdam Cezası


Sanık askerler mahkemeye götürülürken
Sanık askerler mahkemeye götürülürken

6 asker ve bir sivil yetkili Haziran ayında, Karaçi'de, Serfaraz Şah adlı 22 yaşındaki bir sivili öldürmekle suçlanıyordu.

Pakistan televizyonunda yayınlanan videoda, sivil giysili bir kişinin zorla askerlerin yanına götürdüğü Şah’ın, yakın mesafeden ve uzun namlulu silahla öldürüldüğü görülüyordu. Kanlar içinde yere düşen genç adam hastaneye götürülmesi için yalvarıyor ancak askerler gülerek olay yerinden uzaklaşıyordu.

Olayın filme alındığını bilmeyen askerler Serfaraz Şah’ın silahlı olduğunu ve bölgede bir kişiyi soymaya çalışırken gözaltına alındığını ileri sürmüştü.

Mahkeme gence ateş eden askere idam, diğer askerlerle sivile ise ömür boyu hapis cezası verdi.

El Kaide lideri Usame bin Ladin’in Amerikalı komandolar tarafından askeri bir akademinin nerdeyse yanı başında öldürülmesinin şokunu atamamış Pakistanlılar, zavallı bir sivilin, askerleri tarafından sokak ortasında güpegündüz öldürülmesine şok olmuştu.

Pakistan ordusu ve istihbarat örgütleri, yerli ve yabancı insan hakları örgütleri tarafından uzun bir zamandır işkence ve yargısız infazla suçlanıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın son insan hakları raporunda, Pakistan’da polis gözetiminde işkence ve cinsel tecavüz olaylarının son bir yıl içinde iki misli arttığı belirtiliyordu.

Bir süre önce toprağa verilen Selim Şehzat adlı 40 yaşındaki gazetecinin de Pakistan İstihbarat Dairesi tarafından öldürüldüğü öne sürülüyor.

Merkezi Hong Kong’da bulunan Asia Times Online adlı internet gazetesine çalışan Şehzat, İslamabat’ta, bir televizyon programına katılmak için evinden ayrıldıktan sonra ortadan kaybolmuştu. Şehzat’ın işkence görmüş cesedi İslamabat’ın 300 kilometre uzağında Pencap eyaletinde bulundu.

Selim Şehzat, Pakistan Deniz kuvvetleriyle el Kaide arasındaki bağları anlatan yazıları yüzünden birçok kez ölümle tehdit edilmiş ve istihbarat dairesi tarafından uyarılmıştı.

XS
SM
MD
LG