Erişilebilirlik

Pakistan’da Kömür Madenlerindeki Güvenlik Koşulları Kaygı Uyandırıyor


Pakistan’ın Belucistan bölgesi, İngiliz sömürgesi olduğu dönemden bu yana kömür madenleriyle biliniyor. Bugün madenlerde çalışan binlerce madencinin büyük bölümü hala sözleşmeli işçi. Çoğuna göre de madenler güvenli değil.

Mustameen Khan, kömür madeninde çalışmanın tehlikelerinin farkında. Ancak korkularını bir yana bırakmak zorunda. Çünkü bölgede başka iş yok.

Khan, “Bu maden çok derin. 300 metreden fazla ve 550 metre derinlikte de daha çok iş yapılıyor. Bu iş, hayatınıza mal olabilir. Çok tehlikeli,” diyor.

Son iki ayda buradaki maden kazalarında 9 işçi hayatını kaybetti.

Khair Mohammed, madencilerin aşçısı. İşçilerin sadece kazalardan değil, tüberküloz ve başka hastalıklardan da öldüğünü söylüyor. Üstelik madenlerin yakınında herhangi bir tıbbi tesis de yok.

Aşcı Mohammad, “Tıbbi tesis ya da uzman doktorumuz yok. Sadece eczaneler var ama yeterli değil. Kazalar olduğunda yaralılar Ketta’ya gönderiliyor,” şeklinde konuşuyor.

Belucistan’daki madenlerden sorumlu başmüfettiş, işçilere her türlü tesis ve korumanın sağlandığını savunuyor. Bazı kazalarda ise maden işçilerini deneyimsizlikle suçluyor.

Başmüfettiş İftikar Ahmed, “Yaptığımız işlerden biri madenleri teftiş etmek. İkincisi madencileri eğitiyoruz ve onlarla kurtarma çalışmaları yapıyoruz. Kaza durumunda, birimlerimizde kurtarma büroları var ve her türlü tesise sahip,” diyor.

Çalışma örgütleri ise uygun güvenlik önlemlerinin eksikliği ve tıbbi tesislerin yetersizliği nedeniyle Belucistan madenlerinde, 20’den fazla işçinin kazalarda öldüğünü öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG