Erişilebilirlik

Pakistan'da Ordu ve Hükümet Arasındaki Gerginlik Tırmanıyor


Sivil yönetimin, darbe olasılığına karşı ABD'den yardım istediği iddia edilen bir mektubun ortaya çıkması, hükümeti zor durumda bıraktı
Sivil yönetimin, darbe olasılığına karşı ABD'den yardım istediği iddia edilen bir mektubun ortaya çıkması, hükümeti zor durumda bıraktı

Orduyla sivil hükümet arasında gerginliğin tırmandığı Pakistan’da hükümete destek vermek amacıyla Meclis’e güven oylaması sunuldu.

Başbakan Yusuf Rıza Gilani, güven oylamasının hiçbir kurumu hedef almadığını savunarak parlamento üyelerine demokrasi ve diktatörlük arasında seçim yapma çağrısında bulundu. Sivillerle ve askerler arasındaki gerginlik, ordunun düzenleyeceği bir darbe olasılığına karşı hükümetin Amerika’dan yardım istediği bir mektubun ortaya çıkmasını izliyor. Mektup Amerikan Foreign Policy dergisi tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Orduya yakınlığıyla bilinen Anayasa Mahkemesi, Mayıs ayında Usame bin Ladin’in öldürüldüğü Amerikan operasyonunun ardından dönemin Genelkurmay Başkanı Michael Mullen’a sunulduğu iddia edilen mektubun doğruluğunu incelemek amacıyla bir soruşturma komisyonu kurdu.

Ulusal Meclis’te konuşma yapan Gilani, Anayasa Mahkemesi’nin yürüttüğü soruşturmanın sonucu ne olursa olsun, demokrasinin ayakta kalması gerektiğini savundu. Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’ye yakın bir milletvekilinin sunduğu güvenoyu Pazartesi günü Meclis’te görüşülecek.

Öte yandan Başbakan Gilani, olası bir darbeyi bertaraf etmesi için İngiltere’den de yardım istediği iddialarını reddetti. İngiltere de bu iddiayı yalanladı.

Bu arada bu tartışmalı dönemde bir düğüne katılmak üzere Dubai’ye dönen Cumhurbaşkanı Zerdari, bir gün sonra ülkesine döndü. Zerdari’nin yokluğu sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Aşfak Pervez Kayani, kuvvet komutanlarıyla mektup skandalıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

XS
SM
MD
LG