Erişilebilirlik

Pakistan’daki Amerikalı Görevli Cinayet Suçlamasını Reddetti


Pakistan’daki Amerikalı Görevli Cinayet Suçlamasını Reddetti
Pakistan’daki Amerikalı Görevli Cinayet Suçlamasını Reddetti

Pakistan’da tutuklu Amerikalı konsolosluk görevlisi diplomatik dokunulmazlığı olduğu gerekçesiyle cinayet suçlamasını reddetti.

Bugün ilk kez mahkemeye çıkarılan Raymond Davis, aynı gerekçeyle imzalaması gereken belgeleri de imzalamadı. Lahor’daki mahkeme duruşmayı 3 Mart tarihine erteledi.

İslamabad’taki Amerikan Büyükelçiliği’nde çalışan Davis, geçen ay, Lahor’da, iki sivili vurarak öldürmüştü. CIA personeli olduğu bildirilen Davis, saldırıya hedef olduğunu ve kendisini savunmak amacıyla ateş açmak zorunda kaldığını ileri sürüyor.

Davis, daha sonra konsolosluktaki güvenlik ekiplerinden yardım istemiş ve olay yerine yetişmeye çalışan konsolosluk aracı yolda bir Pakistanlı’ya çarparak ölümüne sebep olmuştu.

Amerika, hapis tutulan Davis’in diplomatik dokunulmazlığı olduğunu ve derhal serbest bırakılması gerektiğini ileri sürüyor. Pakistan ise CIA ajanının diplomatik dokunulmazlığı olup-olmadığına mahkemelerin karar vereceğini savunuyor.

Pakistan İstihbarat Dairesi’nin, tutuklu Amerikalı’nın CIA ile işbirliğini sekteye uğrattığından şikâyet ettiği öğrenildi. Pakistan gazetelerine göre, Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü, Davis’le ilgili anlaşmazlık nedeniyle, Pakistan İstihbarat Dairesi’yle işbirliğini askıya aldı.

Haberlerde, kısaca ISI adıyla bilinen Pakistan İstihbarat Dairesi’nin durumdan memnun olmadığı ancak CIA ile ilişkilerini de kesmek istemediği belirtiliyor.

Raymond Davis’in diplomatik dokunulmazlığıyla ilgili nihai kararı gelecek ay Lahor’da Yüksek Mahkeme’nin vermesi bekleniyor.

Amerikan Kongresi, Davis’in serbest bırakılmaması durumunda, Pakistan’a milyarlarca dolarlık askeri ve ekonomik yardımı kesme tehdidinde bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG