Erişilebilirlik

Ölen Eski Papa’nın Özel Sekreterinin Kitabı Çıkıyor


Eski Papa 16. Benedict’in ölümünün ardından, uzun süredir özel sekreterliğini yapan Başpiskopos Georg Gaenswein’ın kitabının bu ay yayınlanacağı açıklandı. Yayınevinden yapılan açıklamada kitabın, papalıktan istifasıyla tarihe geçen Benedict’in itibarını lekeleyen "bariz iftiralar", "karanlık manevralar", gizemler ve skandallar hakkında gerçeği anlatacağı belirtildi.

Basın açıklamasına göre Başpiskopos Gaenswein'ın "Gerçeklerden Başka Bir Şey Yok: Papa 16. Benedict'in Yanındaki Hayatım" adlı kitabı bu ay Piemme yayınevi tarafından yayınlanacak.

(ARŞİV) Başpiskopos Georg Gaenswein
(ARŞİV) Başpiskopos Georg Gaenswein


66 yaşında Alman din adamı Gaenswein, İnanç Öğretileri Kurulu’nda henüz kardinalken ismi Joseph Ratzinger olan Benedict için çalıştı. Ardından 2003 yılında Ratziner’in özel sekreteri oldu.

Gaenswein, Ratzinger 2005 yılında papa seçildiğinde özel sekreterliğini yapmayı sürdürdü. Benedict'in papa olarak son günü olan 28 Şubat 2013'ün en unutulmaz görüntülerinden birinde Gaenswein, patronuna Vatikan'ın fresklerle süslü koridorlarında eşlik ederken ağlıyordu.

On yıl süren emekliliği boyunca Benedict’in çalışanı, sırdaşı ve koruyucusu olarak kalan Gaenswein, yakın zamana kadar Francis'in papalık evinin yöneticisi olarak da görev yaptı.

Benedict'in sağlığının kötüleştiği geçen Çarşamba günü, Papa’yı kutsal yağla fesheden ve Cumartesi günü Papa Francis'i arayarak Benedict'in öldüğünü bildiren de Gaenswein’dı.

Piemme yayınevinde göre Gaenswein'ın kitabı "yumuşak başlı bir adamın, başarılı bir bilgenin, bir kardinalin ve zamanımızın tarihini yazan bir papanın azametine kişisel bir tanıklığı" anlatıyor.

Kitabın aynı zamanda papalığın bazı "yanlış anlaşılan" yönlerine ve Vatikan'ın entrikalarına açıklık getirecek ilk ağızdan bir anlatım içerdiği de belirtiliyor.

Basın açıklamasında, "Papalık evinin şu anki başkanının, Alman Papa’nın (Benedict) öğretisine ve eylemlerine gölge düşürmeye çalışan bariz iftiralar ve karanlık manevralar hakkında kendi gerçeğini anlatmasının zamanı geldi" denildi.

Muhafazakar ve doktrinci eğilimleriyle tanınan Alman Papa için medyada yaygın olarak kullanılan bazı lakaplara atıfta bulunulan açıklamada, Gaenswein'ın anlatımının "nihayet eleştirmenler tarafından haksız yere “Panzer kardinal’’ ya da “Tanrı'nın Rottweilerı’’ olarak karalanan son on yılların en büyük kahramanlarından birinin gerçek yüzünü ortaya çıkaracağı" belirtildi.

Benedict’e İnanç Öğretileri Kurulu’ndaki sert söylemleri nedeniyle Almanya’nın 2. Dünya Savaşı’ndaki saldırı tanklarına atıfla ‘’Panzer kardinal’’ lakabı takılmıştı.

Yayınevi, Gaenswein'ın özellikle Benedict'in yardımcısının kişisel yazışmalarını bir gazeteciye sızdırdığı "Vatileaks" skandalının yanısıra din adamlarının cinsel istismar skandallarını ve Vatikan'ın süregelen gizemlerinden biri olan, bir Vatikan çalışanının 15 yaşındaki kızı Emanuela Orlandi'nin 1983'te kaybolmasını ele alacağını söyledi.

Eski Papa Benedict 95 Yaşında Öldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Kitap, Gaenswein'ın geçen ay İtalyan devlet televizyonu RAI'ye verdiği ve Perşembe günü cenazeden sonra yayınlanacak olan uzun bir röportaj dahil, Papa’nın ölümü sonrası medya faaliyetlerinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

La Repubblica gazetesinin kitaptan yayınladığı alıntılara göre Gaenswein, 2012 sonlarında istifa kararını verdiğini kendisine söylemesinin ardından Benedict'i nasıl vazgeçirmeye çalıştığını anlattı.

Bu olay, Benedict'in Meksika ziyareti sırasında bir gece vakti düşmesinden ve artık görevin zorluklarını kaldıramayacağına karar vermesinden altı ay sonraydı.

Kitaptan yapılan alıntıya göre Gaenswein, Papa’nın kendisine, ”Bu konuda uzun uzun düşündüğümü, kafa yorduğumu, dua ettiğimi ve mücadele ettiğimi tahmin edebilirsin. Şimdi sana bir karar aldığımı ve bunun tartışmaya açık olmadığını bildiriyorum" dediğini hatırlıyor.

Gaenswein ayrıca Benedict'in sekiz yıllık papalığı sırasında karşılaştığı mücadelelere, skandallara ve sorunlara da değinerek, görevinin en başında, kendisini ele geçirmek isteyen "kurtlardan" korunmak için duasını istediğini anlattı.

Gaenswein özellikle, Papa’nın yardımcısının Vatikan mahkemesi tarafından mahkum edilmesine neden olan "Vatileaks" ihanetine değindi. Ancak Papa istifa etmeden iki ay önce, yardımcısını affetti.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG