Erişilebilirlik

Paris'in Ortasında Göçmen Kampı


Cuma gününden bu yana yaklaşık 200 genç göçmen, Paris'in göbeğine, Danıştay binası ve Louvre Müzesi'nin önündeki Palais Royal Meydanı'na çadır kurdu. Hepsi 18 yaşından küçük olduğunu beyan eden göçmenler, acil barınma talebinde bulunuyor. Adalet Bakanlığı, göçmenlerin gerçek yaşlarının belirlenmesi için adli soruşturma başlattı ve taleplerini henüz yanıtlamadı.

Louvre Müzesi'ni ziyaret etmeye gelen turistler de bu karmaşaya katılıyor. Turistlerin bir bölümü, Louvre'un önünde fotoğraf çektirmeye devam ederken, bazıları da göçmenlerin neden bu alana çadır kurduklarını anlamaya çalışıyorlar.

Turistler gibi, Paris'in en lüks semtlerinden birinde oturan mahalle halkının tavrı da birbirinden farklı. Kimisi duraksayıp, onlarla sohbet ediyor; kimisi de bir an evvel yanlarından uzaklaşmak için adımlarını hızlandırıyor. Bir grup ise onlara yardım eden derneklerle çalışıyor.

VOA Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Gineli, Kamerunlu, Afgan gençler kar maskeleriyle yüzlerini kapattı. Genç göçmenler kameralara konuşmak yerine ancak kameralar kapandığında, birbirinden zorlu umut yolculuklarını anlatmaya başlıyor.

Eğitim almak istediklerini, başarmak istediklerini, bunun için herşeye hazır olduklarını belirtiyorlar. Ancak 6 aydır Paris yakınlarında, Ivry banliyösünde köprü altlarında, otoyol kenarında derme çatma kamplar kuran gençler, önce adını "Liberte/Özgürlük" koydukları kamplarda fark edilmeyi beklemiş.

Ancak 6 ay sonunda kimse seslerini duymayınca, kış koşullarının da yaklaşmasıyla, Paris'in göbeğine giderek seslerini duyurma kararı almışlar.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ile Utopia 56 gibi göçmen yardım derneklerinin de desteğiyle, Paris'in en lüks mahallerinden birinde, Yargıtay Sarayı ile Louvre Müzesi arasındaki meydana çadırlarını kurmuşlar. Hemen yanında Anayasa Mahkemesi, Kültür Bakanlığı ve Molliere'in kurduğu tarihi tiyatro Comedie Français binaları var.

Paris'in Ortasında Göçmen Kampı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Genç göçmenler, 4 gündür medyanın, yetkililerin, tursitlerin, sanatçıların ve yasa yapıcıların gözleri önünde çadır kurarak, dikkat çekmeye çalışıyor. Bazı sol parti milletvekilleri ve belediye yetkilileri de gençleri ziyaret ederk, onlara yardımcı olmaya çalışıyor.

"Bu sabah Paris'e kar yağdı"

Sınır Tanımayan Doktorlar, kış koşullarının da yaklaşmasıyla, bu gençlerin sağlık durumundan endişe etmeye başlamış. VOA Türkçe'ye konuşan MSF İle de France koordinatörü Dr. Fabienne Reviglio, "Artık soğuğun etkilerini ağır biçimde yaşamaya başladıklarını hissediyoruz. Bu gençlerin hepsi 18 yaşın altında. Ivry'den çağrılarını duyurmak için Paris'in ortasına geldiler.

Cuma gününden bu yana buradalar. Ama sağlık durumları giderek kötüleşiyor. Dün 40 muayene gerçekleştirdik. Çok sayıda, tüberküloz, soğuk algınlığı, anjin ve grip vakası var. Bunlardan 10 tanesini acile kaldırdık. Ama fiziki sağlıklarından daha çok ruh sağlıkları kötüye gidiyor.

Dışarıda olmak ve hiçbirşeyin ilerlemediğini görmek çok zor onlar için. Çoğu içine kapanık, konuşmuyor bile" dedi.

Paris'te hava koşullarının giderek sertleştiğini ve bu sabah şehre kar yağdığını belirten Dr. Fabienne Reviglio, göçmenleri bekleyen yasal süreci, "Bu gençler 6 aydır sokaktalar.

Bu gençleri bir sığınma evine yerleştirmek için, yargının reşit olmadıkları statüsünü belirlemesi gerekiyor. Ardından, İle de France bölgesinde bir çocuk mahkemesinde hakim karşısına çıkacaklar. Eğer reşit olmadıkları onaylanırsa, sığınma evlerine götürülecekler" sözleriyle anlattı.

Yardım dernekleri seferber

Göçmen yardım dernekleri gençlerin ihtiyaçlarının giderilmesi için büyük çaba harcıyor. Hava kararmaya başlayınca sıcak yemek servisi geldi.

Çorba, pirinç pilavı, et yemeği ve salatadan oluşan kumanyalarını alan göçmenler, giyim ve hijyen ihtiyaçlarını karşılamak için de derneklerden yardım alıyor.

Ivry kampında göçmen gençlere yardım etmek için gönüllüler arasına katılan Jean Charles, kamptaki gençlerin Fransa'ya ulaşabilmek için, yaşamla ölüm arasında verdikleri zorlu mücadeleye dikkat çekiyor.

Yaklaşık 300 kadar gencin Ivry kampına yerleşmesi sırasında bir mahalle sakini olarak onlara yardıma başladığını belirten Jean Charles, 2 aydır hergün göçmenlere yardım etmek için çalıştığını anlatıyor.

İrili ufaklı pek çok dernek olarak bu gençlere, öğle ve akşam yemeği, giyecek, sıcak içecek ve hijyen malzemeleri sunduklarını belirterek, şöyle devam ediyor:

"Ivry'de onları kimse görmüyordu, tümüyle terkedilmişlerdi. Valiliğe defalarca başvurduk. Ama valilik bizi yanıtlamadı. Biz de Yargıtay'ın karşısına, Louvre müzesinin yanına kampları getirerek, onların sesini duyurmak istedik. Gençlerin yüzde 80'i Batı Afrika'dan geliyor. Yüzde 20'si ise Afgan. Bunlar çocuk, 18 yaşın altındalar. Buralara kadar gelebilmek için hayatlarını tehlikeye atmışlar. İnanılmaz zorluklar atlatmışlar. Uluslararası anlaşmalar gereği, derhal koruma altına alınmalılar, çünkü reşit değiller. Şimdi, yargıdan bunu bekliyoruz."

Aylardır sokakta uyuyan göçmen gençler, bir an evvel yasal durumlarının tanınması ve sıcak bir oda hayali için, Paris'in ortasındaki bekleyişlerini sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG