Erişilebilirlik

Paris’te 1 Eylül’de Libya Zirvesi


Lİbyalı isyancılar başkenti ele geçirmenin mutluluğunu yaşıyor
Lİbyalı isyancılar başkenti ele geçirmenin mutluluğunu yaşıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Muammer Kaddafi yakalanıncaya kadar operasyona devam edeceklerini ve geçiş sürecinde Libya halkının yanında olacaklarını söyledi ve “David Cameron ile uzlaşma sağladık, Libya’ya yardım konferansını 1 Eylül’de Paris’te topluyoruz” dedi.

Sarkozy, Libya’da muhalif güçlerin Trablus’u ele geçirmesinin ardından Paris’e davet ettiği Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mahmut Cibril ile Elysee Sarayı’nda görüştü. Sarkozy ve Cibril görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, Paris’teki konferansa Libya’ya müdahale eden koalisyon güçleri ve Temas Grubu’yla BM, AB ve Arap Ligi ve ayrıca Brezilya, Çin, Hindistan gibi müdahaleye katılmayan ülkelerin de davet edileceğini açıkladı. Sarkozy, Libya Ulusal Geçiş Konseyi lideri Abdülcelil ile Başbakan Cibril’in de konferansta ihtiyaçlarını ilk ağızdan dünyaya ileteceklerini kaydetti. Cibril de “1 Eylül, 1969’da Kaddafi’nin iktidara geldiği tarihti. Umarım bu tarihte yapılacak konferans yeni Libya için yeni bir sembol olur” dedi. Hükümet sözcüsü Valerie Pecresse ise, “30 kadar ülke ve kurumun konferansa katılacağını bildirdiğini” açıkladı.

Esad’a gözdağı

Sarkozy, Libya’da da okulların açılması ve yaralıların tedavisi için gerekli yardımların yapılması amacıyla gerekli adımların atılacağını söyledi. Sarkozy, Kaddafi yakalanıncaya kadar operasyonun da devam edeceğini sözlerine ekleyerek, “Umarız Suriye de, Libya’da olup bitenlerden gerekli dersi çıkarır. Suriye halkı da özgür olmayı hak ediyor” dedi.

Cibril’den Türkiye’ye de teşekkür

Cibril de Sarkozy’ye başından beri gösterdiği samimi destek için teşekkür etti. Cibril, “Bizi tanıdığınız Fransa, Katar, Arap Emirlikleri, İngiltere, Türkiye ve diğer ülkelere bizlere destek verdikleri için teşekkür ediyoruz. Hala Kaddafi rejimi yanlıları bombardımana devam ediyor. Bu desteğin sürmesini diliyoruz. İkinci büyük mücadele ise yeni Libya’nın inşası. Önceliğimiz güvenlik ve istikrar,” dedi.

XS
SM
MD
LG