Erişilebilirlik

"Patriot Sistemi Ukrayna Planımızı Değiştirmeyecek"


Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Amerika yapımı Patriot füze sistemlerinin Ukrayna'ya tedarik edilmesinin, Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlığı sona erdirmeye ya da Rusya'nın amaçlarını gerçekleştirmesine engel olmaya yetmeyeceğini söyledi.

Ukrayna'ya Patriot savunma sistemi gönderileceği açıklaması, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin Washington ziyareti sırasında yapıldı.

Peskov, Zelenski'nin Washington ziyareti sırasında barış görüşmelerine hazır olmakla ilgili hiçbir işaret görülmediğini, bunun da Amerika'nın Rusya'yla "son Ukraynalı ölene kadar" bir vekalet savaşına girdiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Amerika'nın Ukrayna'ya Patriot savunma sistemi tedariki hakkında konuşan Peskov, "Bu, hızlı bir anlaşmaya varmaya sebebiyet vermeyecek, tam tersi olacak. Rusya Federasyonu'nun özel askeri operasyon amaçlarına erişmesini de engelleyemeyecek" dedi.


Zelenski, dün akşam ABD Kongresi'ne hitaben yaptığı konuşmasında, ülkesine sağlanan yardımların demokrasiye yapılan yatırım olduğunu söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusya'ya karşı verdikleri savaşta daha fazla yardım talebinde bulunurken İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı verilen mücadeleyi hatırlattı.

Zelenski, hava kalkanı oluşturmada Patriot sisteminin önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Başkan Joe Biden'la ortak basın toplantısına katılan Zelenski, "Terörist devletin ana terör enstrümanını, kentlerimizi, enerjimizi vurma olasılığını ortadan kaldırmamızın tek yolu bu" dedi.

Zelenski'nin Kongre'deki konuşması, aralarında Ukrayna'ya bu kadar çok yardım gönderilmesine şüpheyle yaklaşanların da bulunduğu Cumhuriyetçi partililerin 3 Ocak'ta Temsilciler Meclisi'nin kontrolunu Demokrat Parti'den devralmasına az zaman kala gerçekleşti.

Öte yandan ABD Kongresi, bu yıl Ukrayna'ya verilen 50 milyar dolarlık yardıma ilave olarak 44,9 milyar dolarlık askeri ve ekonomik yardım paketini onaylamanın eşiğinde.

Amerika, Ukrayna'ya sağlanacak, Patriot sisteminin de dahil olduğu 1,85 milyar dolarlık bir başka askeri yardımı da açıkladı. Zelenski, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Daha fazla Patriot sağlanmasını isteriz, savaştayız" dedi.

"Rusya savaşı kaybetmek zorunda"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in barış yapmayla ilgilendiğine işaret eden hiçbir sinyal görmediklerini söyledi.

Zelenski'nin danışmanı Mihailo Podolyak, Amerika'nın "sonunda çatışmanın sınırını çizdiğini" söyledi.

Podolyak, Twitter mesajında, "1. Rusya kaybetmeli. 2. Uzlaşma karşılığı toprak takası olmamalı. 3. Ukrayna gereken tüm askeri yardımı alacak, mümkün olduğunca. 4. Hiç kimse Rusya'nın histeri söylemine aldırmayacak." ifadelerine yer verdi.

Ukrayna'nın enerji altyapısı son haftalarda sık sık Rus saldırılarının hedefinde. Milyonlarca Ukraynalı, saldırılar sonucu altyapının hasar görmesi nedeniyle soğuk kış günlerinde elektriksiz ve susuz kaldı.

Öte yandan bugün Zelenski, Ukrayna'da Enerji Mühendisleri Günü'nde halka elektrik enerjisi sağlamak için durmadan çalışan elektrik işçilerini kutladı.

Telegram üzerinden bir mesaj yayınlayan Zelenski, "Düşman bizi geçici süreliğine ışıksız bıraksa da doğruyu seçme, normale dönme arzumuzu asla elimizden almayı başaramayacak. Birlikte karanlığı aşacağız" dedi.

TASS haber ajansı, daha önce, Rusya'nın ABD Büyükelçisi'nin Zelenski'nin Amerika ziyaretinin Washington'un Rusya ile çatışma istemediği açıklamalarının boş sözler olduğunu doğruladığı yönündeki sözlerine atıfta bulundu.

TASS, Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov'un, Amerika'nın eylemlerinin tırmanmaya yol açtığını, bunun sonuçlarını hayal etmenin mümkün olamayacağını söylediğini bildirdi.

Moskova'dan geçen hafta yapılan açıklamada Patriot sisteminin Ukrayna'ya tedarik edilmesi durumunda bunun Rus saldırılarının meşru bir hedefi haline geleceğini kaydetmişti.

Rus devlet haber ajansı RIA, bugün Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Ukrayna'da savaşan Rus ordu birimlerini ziyaret ettiğini bildirdi, ancak ziyaretin yerini açıklamadı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Dairesi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşenko, bugün Rusya'nın Bakmut bölgesindeki Çasiv Yar kasabasına yönelik topçu saldırısında bir kişinin öldüğünü, iki kişinin yaralandığını açıkladı.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG