Erişilebilirlik

Pelosi: “ABD Tayvan’ı Yalnız Bırakmayacak”


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin’in sert tepkisine neden olan Tayvan ziyaretini tamamladı. Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'le görüşen Pelosi, ABD olarak Tayvan’a gösterdikleri bağlılıktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Pelosi, Tsai’yle görüşmesi sırasında yaptığı kısa açıklamada, “Bugün dünya demokrasi ve otokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya. Amerika’nın Tayvan’da ve dünya genelinde demokrasiyi koruma kararlılığı güçlü biçimde sürüyor” diye konuştu.

25 yıl sonra adayı ziyaret eden ilk Temsilciler Meclisi Başkanı olan Pelosi, Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai'yle görüşmesinde, “Heyetimiz, Tayvan'ı yalnız bırakmayacağımızı açıkça ortaya koymak amacıyla buraya geldi” dedi.

Pelosi, 19 saat süren ziyareti sırasında, “Amerika’nın Tayvan’la olan dayanışması şimdi her zamankinden daha önemli. Bugün burada bu mesajı veriyoruz” diye konuştu.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai de görüşmede Pelosi’ye Tayvan’a desteğinden dolayı teşekkür etti. Çin’in askeri tehditlerine yanıt veren Tsai, “Kasten dozu arttırılan askeri tehditler karşısında Tayvan geri adım atmayacak. Ülkemizin egemenliğini ve demokrasiyi savunmayı katı biçimde sürdüreceğiz” dedi.

Özellikle insan hakları konusunda uzun zamandır Çin'i eleştiren Pelosi, eski bir Tiananmen aktivisti, Çin tarafından gözaltına alınan Hong Kong'lu bir kitapçı ve Çin'in kısa süre önce serbest bıraktığı Tayvanlı bir aktivistle de biraraya geldi.

Tayvan’da Çin kaynaklı ‘psikolojik savaş’ beklentisi

Bu arada Tayvan, Pelosi'nin ziyareti nedeniyle Çin'le artan gerginlik sonrasında "denizaşırı güçler" olarak nitelenen bazı unsurların siber saldırı gibi aksamalara neden olacak eylemlerine karşı güvenliğin arttırılacağını kaydetti.

Çin, 25 yıl sonra Tayvan'ın ABD Temsilciler Meclisi Başkanı tarafından ziyaret edilmesini öfkeyle karşıladı ve Tayvan'ı çevreleyen sularda askeri faaliyetlerini arttırdı, Pekin'deki ABD Büyükelçisi'ne nota verdi, Tayvan'ın yaptığı bazı tarım ithalatlarını durdurdu.

Tayvan'a dün varan Pelosi, dayanışma sözü vermesinin ve adadaki demokrasiyi övmesinin ardından bugün Tayvan'dan ayrıldı.

Tayvan Kabine Sözcüsü Lo Ping-cheng, verdiği medya brifinginde, yetkililerin enerji santralları ve havalimanları gibi kilit altyapı unsurlarında güvenlik önlemlerini arttırdığını ve hükümet dairelerinde siber güvenlik alarm seviyesini yükselttiğini belirtti.

Sözcü Lo, Tayvan'ın önümüzdeki günlerde yükselen “psikolojik savaş” tehdidinin hedefi haline gelmesinin beklendiğini söyledi. Lo, söz konusu psikolojik savaş kapsamında kamuoyu görüşünü etkileyebilecek dezenformasyon kampanyaları yürütülmesinden de bahsetti.

Pelosi'nin Tayvan Ziyareti ABD Borsalarını Düşürdü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

“Bu savaş önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak”

Lo, “Geçmişe kıyasla çok daha güçlü bir psikolojik savaş olduğunu görüyoruz. Bu savaş önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak” dedi.

Tayvanlı yetkililer, Tayvan kamuoyunun hükümete olan güvenini sarsmak amacıyla Çin'in bir kampanya başlatabileceği uyarısını defalarca yapmıştı.

Sözcü Lo, Tayvan basınını Pekin'in “propaganda aracı” haline gelmemesi için uyardı ve Çin devlet medyasının yayınladığı haberlere atıfta bulunurken dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Pelosi'nin dün Tayvan'a varışının hemen ardından Çin devlet medyası, Çin Su-35 savaş uçaklarının hassas Tayvan Boğazı'ndan geçtiğini bildirmiş ancak Tayvan Ordusu, bu haberin doğru olmadığını kaydetmişti.

Tayvan Dijital Bakanı Audrey Tang, Tayvan hükümet birimlerine yönelik siber saldırıların dün 15 bin gigabiti aştığını, bunun, daha önceki günlük kayıtlara kıyasla 23 kat fazla olduğunu bildirdi.

Tayvan Cumhurbaşkanlığı dahil bazı hükümet kurumlarının internet siteleri, denizaşırı siber saldırıların hedefi olmuş, yetkililer bu saldırıların bazılarının Çin ve Rusya tarafından yapıldığını söylemişti.

Çin'in askeri tatbikatları

Yetkililer, Çin'in Perşembe öğle saatlerinden Pazar gün ortasına kadar sürdürmeyi planladığı askeri tatbikatların başkent Taipei civarında 18 uluslararası uçuşu etkileyeceğini bildirdi.

Ancak tatbikatların etkisinin, uçakların alternatif rotalar izlemesi nedeniyle uçuş sürelerinde hafif uzama gibi kısıtlı etkisi olacağı düşünülüyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı'na göre Çin'in planladığı askeri tatbikatların bazıları, Tayvan'ı çevreleyen su ve hava sahasının 12 deniz mili içinde yapılacak. Üst düzey bir savunma yetkilisi, bu adımın daha önce benzerinin olmadığını ve “Tayvan'ın deniz ve havadan bloke edilmesi” anlamına geldiğini söyledi.

Çin ordusundan yapılan açıklamaya göre Tayvan civarındaki hava ve deniz tatbikatlarının yanısıra Tayvan'ın doğusundaki sularda konvansiyonel füze denemeleri de yapılması planlanıyor.

22 Çin uçağı Tayvan Boğazı'nın orta çizgisini geçti, Tayvan savaş uçakları havalandırdı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, bugün Tayvan hava savunma bölgesine giren 27 Çin uçağını uyarmak için savaş uçakları havalandırıldığını açıkladı. Çin uçaklarının 22'sinin Tayvan'ı Çin'den ayıran sulardaki orta çizgiyi aşarak Tayvan tarafına girdiği bildirildi.

Tayvan, Çin'in hava savunma tanımlama bölgesindeki faaliyetlerini “izlemek” için uçaklarını ve füze sistemlerini devreye soktuğunu bildirdi.

Tayvan Savunma Bakanlığı'na göre Çin'in son misyonu 16 adet Su-30 savaş uçağıyla 11 başka uçağı içerdi.

Tayvan güvenliğine yakın bir kaynak, Reuters haber ajansına, Çin ve Tayvan'u ayıran orta çizgiyi aşan 22 Çin uçağının gayriresmi tampon bölgenin içine çok fazla girmediğini söyledi. Ne Çin ne de Tayvan uçakları normalde bu çizgiyi aşıyor.

Beyaz Saray: “Çin’den daha fazla askeri tatbikatlar ve diğer eylemler bekliyoruz”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby bu sabah ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD’nin, Çin’den Pelosi’nin ziyaretine yanıt olarak daha fazla sayıda askeri tatbikat ve diğer eylemler beklediğini söyledi.

Çin sosyal medyasında Pelosi öfkesi

Öte yandan Çin sosyal medyası, 82 yaşındaki Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Başkanı'nın Tayvan ziyaretine yönelik öfkenin açıkça ifade edildiği mecra haline geldi. Çinli bir blogcu, “Bu ihtiyar şeytan buraya gelme cüretinde bulundu” ifadesini kullandı.
Tayvan'a en son 1997 yılında, dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili Newt Gingrich gitmişti. Ancak o dönemden bu yana Amerika-Çin ilişkileri hızla bozuldu ve Çin, son çeyrek yüzyılda çok daha gelişmiş bir ekonomik, askeri ve jeopolitik güç haline geldi.

Çin Gümrük Bakanlığı Pelosi'nin ziyaretine misilleme olarak Tayvan'dan narenciye ve bazı deniz ürünlerinin ithalatını durdurdu. Çin Ticaret Bakanlığı ise Tayvan'a tabii kum ihracatını yasakladı.

G7'den Çin'e uyarı

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, bugün Çin’e seslenerek Tayvan Boğazı’ndaki gerginliğin barışçı bir biçimde çözüme ulaştırılması çağrısında bulundu.

Bakanların bu çağrısı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrasında Çin’in bölgedeki askeri faaliyetlerini arttırması üzerine geldi.

G7 dışişleri bakanları, Almanya’da yapılan açıklamada, “Bir ziyareti Tayvan Boğazı’nda saldırgan nitelikli askeri faaliyetler için bir bahane olarak kullanmanın hiçbir mantığı yoktur. Ülkelerimizin temsilcilerinin uluslararası seyahatte bulunmaları normal ve rutin bir durumdur” denildi.

Bakanlar, Çin’in gerginliği tırmandırıcı nitelikli yanıtının bölgede istikrarsızlığa yol açma riski taşıdığı uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG