Erişilebilirlik

Pentagon F-35'lerin Deneme Uçuşlarını Askıya Aldı


Amerika Savunma Bakanlığı, F-35 müşterek taarruz uçaklarının deneme uçuşlarını ikinci emre kadar askıya aldı.

Karara, bir uçaktaki jet türbininde fark edilen arıza neden oldu. Uzmanlar türbin kanatçıklarından birinde çatlak buldu. California’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki uçak, incelenmek üzere Connecticut eyaletinde bulunan jet motoru üreticisi Pratt Whitney şirketine gönderildi.

F-35 radara yakalanmayan özel gövde yapısı ve diğer teknolojik özellikleriyle birlikte şu anda dünyanın en gelişmiş savaş uçağı. Bazı F-35 prototipleri, kullanım alanına göre kısa mesafe kalkış ve dikine iniş (STOVL) özelliğine sahip olacak.

Pentagon şu ana kadar F-35 programına 400 milyar dolara yakın bütçe ayırmış durumda. Amerika bu uçağı Deniz ve Deniz Piyade kuvvetlerinin hizmetine sokmayı planlıyor.

"Müşterek Taarruz Uçağı" olarak da adlandırılan F-35’lerin üretimini aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dokuz ülke paylaşıyor. Bu dokuz ülkeden Avustralya dışındakiler NATO üyesi. Türkiye F-35’lerin radarlara yakalanmayan “orta gövde” kısmını TUSAŞ tesislerinde üretiyor. TUSAŞ 2036 yılına kadar F-35 programı çerçevesinde 4 milyar dolarlık satış yapmayı planlıyor.

Uçakların önümüzdeki yıllardan itibaren Türkiye tarafından da kullanması amaçlanıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG