Erişilebilirlik

Pew: 'Müslümanlar'ın Çoğunluğu Şeriat İstiyor'


Yeni bir kamuoyu araştırması dünyada Müslümanlar’ın çoğunluğunun yaşadıkları ülkelerde şeriat kanunlarıyla yönetilmek istediğini, ama yine çoğunluğun, diğer dinlere inanan insanlar için inanç özgürlüğünü desteklediğini ortaya koydu.

Pew Araştırma Merkezi’nin araştırması, Müslümanlar’ın hem çoğunluk hem de azınlık olduğu ülkelerde 38 bin kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelerin sonuçlarını yansıtıyor.

Araştırmanın ana konusu Müslümanlar’ın din ve siyaset hakkındaki görüşlerinin neler olduğu. Ana bulgulardan biri Ortadoğu’da yaşayan Müslümanlar’ın 10’da 6’sının ve Sahraaltı Afrika’da yaşayanların 10’da 8’inin milli yasaların şeriata uygun olmasını istemesi. Afganistan’da bu oran yüzde 99.

Pew araştırmacısı Jim Bell muhafazakar toplumlarda bu tip anketler yapmanın zor olduğuna, çünkü insanların toplumun beklentilerine göre cevap verebileceğine dikkat çekiyor. Bell insanların ‘şeriat istiyorum’ demelerinin, popüler bir cevap söylem olmasından kaynaklanabileceğini söylüyor. Bell şeriat konusundaki bilgi düzeyinin ülkeden ülkeye değiştiğini daha detaylı sorulara verilen cevapların ortaya çıkardığını belirtiyor. Yanıt verenler arasında birçok kişi şeriatı aile içi anlaşmazlıkları ve mal-mülk meselelerinde yararlı bir araç olarak görüyor.

Bell ceza hukuku açısından bakıldığında birçok ülkede insanların dinden çıkıp başka bir dine geçenlere ölüm cezası vermek gibi kurallara daha az destek verdiğini gördüklerini söylüyor. Ayrıca Müslümanlar şeriatın Müslüman olmayanları kapsamaması gerektiğini düşünüyor. Yanıt verenlerin çoğu Müslümanlar’ın çoğunlukta olduğu ülkelerde, dini azınlıklara sınırlandırmalar getirilmesine rağmen başka inançta olanların din özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini düşünüyor.

Bulguları önceki anketlerle karşılaştıran araştırmacılar, Amerikalı Müslümanlar’ın farklı inançlara sahip insanlarla daha çok arkadaşlık yaptığını ve yarıdan fazlasının başka inançlara sahip kişilerin de cennete gidebileceğini düşündüklerine dikkat çekiyor. Buna karşın Mısır’daki Müslümanlar’ın yüzde 96’sı, Pakistan’da yüzde 92’si ve diğer ülkelerde de büyük çoğunluk İslam’ın tek gerçek din olduğuna inanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG