Erişilebilirlik

‘PKK En Büyük Tehdit, IŞİD’le İlgili Kaygılar Artıyor’


Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından ülkeler bazında hazırlanan yıllık terörizm raporunda, “PKK’dan Türkiye’deki önde gelen terör örgütü” olarak söz edilirken, IŞİD ve el Nusra gibi örgütlere yönelik Ankara’nın kaygılarının arttığına dikkat çekiliyor.

Bakanlığın “Terörizm 2015” raporunda önemli yer tutan IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetlerine değinilirken, 10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde düzenlenen ve IŞİD’le bağlantılandırılan bombalı saldırının “Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en kanlı saldırı” olduğuna dikkat çekiliyor. Saldırıda 102 kişi ölmüş, 400’ü aşkın kişi de yaralanmıştı.

‘Transit ülke’

Raporda dikkat çeken bir başka unsursa, Türkiye’nin “Suriye ve Irak’ta IŞİD ve diğer örgütlere katılmak isteyen yabancı terör savaşçılarının geçişini sağlayan transit ülke” ve aynı zamanda terör örgütü üyelerinin yetiştiği “kaynak ülke” olarak tanımlanması.

Rapor, terör zanlılarının kendi topraklarından Suriye ve Irak’a geçişini önleme yolunda Ankara’nın geçen yıl çabalarını yoğunlaştırmasını övüyor. Amerika ve Türkiye’nin terörle mücadelede istihbarat paylaşımını arttırdığının altını çizen rapor, Ankara’nın geçen yıl 85 ülkeden 2 bin 337 terör zanlısını sınır dışı ettiğini belirtiyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin IŞİD’le mücadele koalisyonu üyesi olduğunu ve geçen ağustostan itibaren de koalisyona bağlı hava kuvvetlerine destek vermeye başladığını da hatırlatıyor.

‘PKK, TAK, DHKP-C, Hizbullah, TİKKO ve MLKP’

“Türkiye’nin önde gelen terör örgütü” olarak tanımladığı PKK konusundaysa ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2015 terörizm raporu, dört yıl önce Abdullah Öcalan’la başlatılan görüşmelerin kesildiğini, temmuz ayı sonundan itibaren ise Türk güvenlik kuvvetlerinin PKK’ya geniş çaplı operasyonlar başlattığını kaydediyor. Raporda 2015 yılı sonuna kadar 180 güvenlik mensubunun PKK bağlantılı saldırılarda öldüğü de dikkat çeken noktalar arasında.

Amerika’nın da terör örgütü olarak tanımladığı PKK’dan sonra, DHKP/C ve Kürdistan Özgürlük Şahinleri olarak bilinen TAK örgütünün, Hizbullah, TİKKO ve MLKP’nin, Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden terör örgütleri olduğu belirtiliyor.

‘Hamas’la diplomatik ilişkiler devam ediyor’

Bununla birlikte Terörizm 2015 raporunda Türkiye’nin Amerika tarafından terör örgütü görülen Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal’le yürüttüğü diplomatik ilişkilere de yer veriliyor. Buna karşılık Türkiye’nin de PKK’yla bağlantıları yüzünden terör örgütü olarak gördüğü YPG ile Amerika’nın Suriye’de yürüttüğü işbirliği, Ankara’yı rahatsız eden unsurlar arasında.

ABD Dışişleri bakanlığı raporu, 2013 yılında Türkiye’de terörle mücadele yasalarının Avrupa Birliği standartlarına yakınlaştırıldığının altını çizse de de, hala yasanın geniş yorumlandığını, geçen yıl yasanın siyasetçiler, gazeteciler ve siyasi eylemcileri gözaltına alma ve haklarında soruşturma açılması amacıyla kullanıldığını belirtiyor. Son dönemde terörist tanımlamasını genişleten yasa değişikliği girişimleri, yalnızca 2015 yılındaki gelişmeleri kapsayan Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda yer almıyor.

Aşırı görüşlere bağlı şiddet olaylarına karşı bir yandan Emniyet’in, diğer yandan da Diyanet’in yürüttüğü programlarla mücadele edildiğini kaydeden Amerika Dışişleri Bakanlığı, Diyanet’in geçen ağustos ayında IŞİD felsefesini sorgulayan bir rapor yayınladığını da hatırlatıyor.

Terör örgütleri hücreleşiyor

Genel anlamda Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Terörizm 2015 raporunda küresel terör tehdidinin, IŞİD gibi grupların, Güneydoğu Asya, Kuzey Kafkasya ve Afrika dahil farklı bölgelere yayılmak suretiyle giderek daha fazla hücreleştiği tespitine yer veriliyor.

Dışişleri Bakanlığı raporunda, El Kaide, Boko Haram ve El Şebab’ın istikrar bozucu saldırılarına devam ettiği ancak IŞİD’in küresel açıdan en büyük tehdit olmayı sürdürdüğü belirtiliyor.

IŞİD’in Irak ve Suriye’deki güçlerinin geçen yılın ikinci yarısında aşındığı ve örgüt militanlarının Fransa ve Türkiye dahil başka ülkelerde bir dizi saldırılar düzenlediğine işaret edilen raporda, örgütün Libya’da kazanımlar elde ettiği, Afganistan, Pakistan ve Nijerya dahil kimi ülkelerde bağlantılar oluşturduğu kaydediliyor.

İran, Sudan ve Suriye'nin 'teröre destek veren ülkeler' olarak sıralandığı raporda, 2015 yılında 92 ülkede 11 bin 774 terör saldırısının düzenlendiği bilgisi yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatör Vekili Justin Siberell, gazetecilere verdiği brifingde, 2015 yılında dünyadaki terör saldırılarında bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında düşüş olduğunu bildirdi. Ancak Siberell, geçen yıl Türkiye, Afganistan, Bangladeş, Mısır ve Suriye’nin dahil olduğu bazı ülkelerde terör saldırıları ve toplam ölümlerin sayısında artış kaydedildiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Terör Raporunu Açıkladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG