Erişilebilirlik

Amerika Posta İdaresi Bütçe Sıkıntısı Çekiyor


Amerika Posta İdaresi Bütçe Sıkıntısı Çekiyor
Amerika Posta İdaresi Bütçe Sıkıntısı Çekiyor

Amerika'da bütçe sıkıntısı yüzünden Posta İdaresi haftasonu posta dağıtımını kesmeyi düşünüyor

Amerika Posta İdaresi de ciddi bir bütçe sıkıntısı yaşıyor. Mesaj göndermek ya da faturalarını ödemek için İnternet’i kullanan Amerikalıların sayısının artması, Amerikan Posta İdaresi’nin karşı karşıya kaldığı mali sıkıntıları daha da ağırlaştırıyor. Teşkilatın üst düzey yöneticileri, milyarlarca dolarlık zararın önüne geçebilmek için Cumartesi günleri posta dağıtım hizmetine son vermek istiyor. Bu kararı alma yetkisi Kongre’ya ait. Haftanın altı günü gerek kentlerde gerekse kırsal kesimlerde yıllardır posta dağıtım hizmetini aksatmadan veren kuruluş için bu karar, büyük bir değişim anlamına geliyor.

Delvin Johnson, 600 bin postacıdan biri. 10 yıl önce postacı sayısı, 800 bindi. Amerika’daki posta hacminin düşmesiyle eleman sayısında kesintiye gidildi. 2010’da 7 milyar dolar zarar etmesi beklenen Posta İdaresi, Cumartesi günleri yapılan dağıtımı kaldırmayı planlıyor. Ancak postacı Johnson, buna tepkili:

“Cumartesi dağıtımının sona erdirilmesi çok büyük bir hata olur. İnsanlar bir hizmete alıştıklarında sürekli beklenti içine girerler. Bazıları, birşeyin değişmeyeceğini, kimileriyse bu hizmeti özleyeceğini söylüyor.”

Yağmurlu bir Cumartesi günü posta dağıtımı yapan Johnson’a, Washington sakinleri, ilk adıyla hitap ediyor. Avustralyalı Tyra Goodman postacılarla konuşmayı seviyor:

“Bu semte ilk taşındığımızda Delvin her gün gelen bir ziyaretçi gibiydi. Çocuklar postacının gelişini merakla beklerdi. Delvin, yeni bir ülkede adını öğrendiğimiz ilk kişi, tanıştığımız ilk Amerikalı oldu.”

Goodman, Cumartesi dağıtımını özleyeceğini söylüyor:

“Cumartesi günleri posta kutusunda küçük bir paket bulmak çok güzel, ancak çalışanların iyiliğine olacaksa bu adımı anlayışla karşılıyorum.”

200 yıl önce kurulan Amerika Posta İdaresi, ülkenin en ücra köşelerine bile hizmet vermekten gurur duyuyor. Postacıların Amerikan kültüründe özel bir yeri var. Posta İdaresi, bazı postanelerin kapatılmasını, emekli postacıların sağlık hizmetlerinin karşılanmasına son verilmesini de istiyor. Bazı siyasetçiler, Cumartesi dağıtımının durdurulmasının geleneksel postanın sonu olacağı görüşünde. Postacıları temsil eden sendika, Kongre’nin onaylaması gereken bu değişikliğe karşı çıkıyor.

Posta İdaresi Başkan Vekili Pat Donohoe, değişikliklerin işe yarayacağını söylüyor:

“Masrafları azaltmak için düşündüğümüz bazı adımları atarsak, son derece verimli bir teşkilat haline gelip yerimizi sağlamlaştırabiliriz.”

30 yıllık postacı Johnson, geçmiş günleri özlemle anıyor:

“Bilgisayar çağında bilgisayarların hızına yetişmek zor. Ancak bazıları yeniden mektup yazmaya başlarsa, faturalarını posta aracılığıyla öderse, posta teşkilatının içinde bulunduğu mali darboğazı atlatmasına katkıda bulunabilirler.”

Johnson, postacıların günlük yaşamda önemli bir yeri olduğunu söylüyor. Ancak anketlere göre, Amerikalılar daha az posta dağıtımını, mektup ve paket gönderme ücretlerine zam yapılmasına tercih ediyor.

Amerika’da postacıları ne yağmur, ne kar, ne de gece karanlığının durduramadığı söylenir. Ancak ekonomik krizle internet kullanımının artması postacıların geleceği için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG