Erişilebilirlik

"Proud Boys Amerikan Demokrasisinin Yüreğini Hedef Aldı"


(ARŞİV) Proud Boys lideri Henry "Enrique" Tarrio
(ARŞİV) Proud Boys lideri Henry "Enrique" Tarrio

ABD'de 6 Ocak 2021 Kongre baskınından açılan en dikkat çekici davalardan biri başladı. İddia makamı, aşırı sağcı Proud Boys örgütünün liderlerini, Amerikan demokrasisine saldırı planı yapmakla suçladı.

Federal savcı Jason McCollough, duruşmanın açılış konuşmasında jüri üyelerine, Proud Boys'un lideri Henry "Enrique" Tarrio ve grubun diğer dört üyesinin, 2020 başkanlık seçimini kaybettikten sonra eski Başkan Donald Trump'ı iktidarda tutmak için güç kullanarak isyana karıştığını söyledi.

McCullough, jüriye hitap ettiği konuşmasında, "6 Ocak'ta demokrasimizin yüreğini hedef aldılar" dedi.

Proud Boys davası, Adalet Bakanlığı'nın isyana teşvik komplosu kurmak iddiasıyla aşırılık yanlısı grupları sorumlu tuttuğu üçüncü dava olma niteliği taşıyor. Eski Başkan Donald Trump destekçileri, 2020 yılı Kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerinin galibi Demokrat Partili Joe Biden'ın aldığı oyların Kongre'deki tescil sürecini durdurmak için Kongre binasına baskın düzenlemişti.

Aşırı sağcı militan örgüt Oath Keepers'ın kurucusu Stewart Rhodes ve örgütün şubelerinden birinin lideri, Kasım ayında, isyana teşvik komplosu kurmaktan suçlu bulunmuştu. Örgütün dört üyesi bir başka davada yargılanacak.

Amerikan İç Savaşı döneminden kalan ve vatandaşların Amerikan hükümetini devirme ya da hükümeti tahrip etme planı yapmasını yasaklayan yasa, 20 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

Savcı McCullough, Trump'ın seçimlerden önce bir tartışma programında Proud Boys örgütü için sarfettiği, örgütün "geri durup beklemeye geçmesi" gerektiği yönündeki sözlerine atıfta bulundu. McCullough, Trump'ın seçimi kazanamayacağının anlaşılması üzerine, "Bu adamlar geri durmadı. Beklemeye geçmedi. Bunun yerine seferber oldular" ifadelerini kullandı.

Yargılanan beş Proud Boys üyesi de kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. Avukatların, bu üyelerin iktidarın barışçı şekilde el değiştirmesini engelleme planı yapmadıklarını savunması bekleniyor.

İddia makamı, 6 Ocak baskınından sonra 950'den fazla kişi hakkında kriminal iddianame hazırladı. Baskın sırasında dört kişi ölmüş, beş polis memuruysa saldırı sonrasında farklı sebeplerle yaşamını yitirmişti.

Öte yandan Adalet Bakanlığı, Özel Yetkili Savcı Jack Smith'i Trump'ın danışmanlarının seçim yenilgisini geri çevirme çabalarını soruşturmakla görevlendirmişti.

Proud Boys davasındaysa hükümet, örgüt lideri Tarrio ve beraberindeki diğer dört üyeyi, baskın için askeri teçhizat satın almak ve kendilerini "Batılı şövenist grup" olarak tanımlayan üyelerine Washington'a ilerleme çağrısı yapmakla suçluyor.

Savcılar, Tarrio'nun saldırıyı Baltimore'dan yönettiğini, bunun nedeninin, 2020 yılı Aralık ayında siyah cemaatin gittiği tarihi bir kilisedeki "Siyahların Hayatı Önemlidir" pankartını yakmak suçundan 4 Ocak'ta tutuklanan Tarrio hakkında Washington'dan uzak durması kararı bulunması olduğunu söyledi.

İddia makamına göre Tarrio, gözaltından serbest bırakıldıktan sonra, aşırı sağcı Oath Keepers örgütü kurucusu Rhodes'la yeraltında bir otoparkta buluştu.

Diğer dört davalı; Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl ve Dominic Pezzola, Kongre binasını korumak için kurulan barikatları ilk aşanlar arasında olmakla suçlanıyor.

Örgütten beşinci bir üye, Kuzey Carolina şube lideri Charles Donohoe, 2022 yılı Nisan ayında kendisine yöneltilen başka suçlamaları kabul etmişti. Donohoe, davada görgü tanığı olarak ifadeye çağrılabilir.

Biggs ve Nordean, kalabalıkları polisten ayıran siyah metal barikatı yıkmakla, Donohoe polise su şişeleri atmakla, Pezzola'ysa bir polis memurunun kalkanını elinden almakla suçlanıyor.

Biggs, kendi çektiği video kaydında, "Şu anda Kongre'nin önündeyiz. Amerikan vatandaşları Kongre'yi basıyor ve geri ele geçiriyor" ifadelerini kullanmıştı.

İddianameye göre Pezzola, polis memurunun kalkanıyla bir pencereyi kırdı ve kalabalığın Kongre binasını basmasına yardım etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG