Erişilebilirlik

Proud Boys Üyelerine 6 Ocak Baskınından Mahkumiyet


Aralarında eski liderleri Enrique Tarrio'nun da bulunduğu aşırı sağcı Proud Boys (Gururlu Gençler) milis grubunun dört üyesi, Başkan Joe Biden'ın seçim zaferini onaylamasını engellemek amacıyla 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na saldırmayı planladıkları gerekçesiyle kışkırtıcı komplo kurmaktan suçlu bulundu.

Yaklaşık dört ay süren yargılamanın ardından jürinin verdiği mahkumiyet kararları, dönemin Cumhuriyetçi Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin Kongre Binası'na düzenlediği saldırıyla ilgili 1000'den fazla kişi hakkında suç duyurusunda bulunan ABD Adalet Bakanlığı'na bir zafer daha kazandırdı. Bir başka aşırı sağcı milis grubu olan Oath Keepers'ın (Yemin Muhafızları) birkaç üyesi de önceki davalarda mahkum edilmişti.

Tarrio'nun yanısıra Proud Boys üyeleri Ethan Nordean, Joseph Biggs ve Zachary Rehl de İç Savaş döneminden kalma bir yasa uyarınca 20 yıla kadar hapis cezası öngören kışkırtıcı komplo suçundan hüküm giydi.

Jüri, davada örgütte liderlik rolü oynamayan tek sanık olan Dominic Pezzola için kışkırtıcı komplo veya resmi bir işlemi engellemek için komplo kurma suçlamaları konusunda bir karara varamadı.

Yargıç jüri üyelerine, karara varamadıkları iki suçlama için müzakerelere devam etmeleri talimatını verdi.

Jüri ayrıca Tarrio, Nordean, Biggs, Rehl ve Pezzola'yı 20 yıla kadar hapis cezası öngören resmi bir işlemi engelleme suçunun yanısıra Kongre'nin görevlerini yerine getirmesini engellemek için komplo kurmak ve sivil bir ayaklanma sırasında güvenlik güçlerine engel olmak gibi diğer suçlardan da suçlu buldu.

Nordean, Biggs, Rehl ve Tarrio polise saldırmak ya da engel olmak suçlamalarından beraat ederken, Pezzola bu suçtan mahkum edildi.

Kongre Binası isyanıyla ilgili Adalet Bakanlığı’nın yönelttiği suçlamaları 500'den fazla kişi kabul etti ve yaklaşık 80 kişi de duruşmalarda mahkum edildi. Mahkum edilenler arasında Oath Keepers'ın kurucusu Stewart Rhodes ve grubun bazı üyeleri de bulunuyordu.

Proud Boys üyelerinin yargılandığı dava, Kongre Binası saldırısıyla ilgili olanlar arasında en uzun süreniydi ve Washington'daki federal mahkemede 12 üyeden oluşan jüri, Ocak ayından bu yana yaklaşık 50 gün süren ifadeleri dinledi.

Suçlanan beş üyeden Tarrio dışındakiler saldırı sırasında Kongre binasına girmişlerdi ve savcılar bu üyelerin binayı korumak için kurulan barikatları aşan ilk kişiler arasında olduklarını söyledi.

Tarrio o gün Washington'da değildi ancak savcılar, 4 Ocak'ta bir kilisede Black Lives Matter pankartını yaktığı için tutuklanmasının ardından bir yargıç tarafından Washington'dan uzaklaştırılmasının ardından, Prous Boys liderinin başkente yakın Baltimore şehrinden, saldırının yönetilmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

Savcılara göre Tarrio, Rehl, Nordean ve Biggs harekete geçmek için, şifreli mesaj alışverişinde bulunan yaklaşık 65 Proud Boys üyesinden oluşan ve Kendini Savunma Bakanlığı adını verdikleri bir örgüt kurdular.

Pezzola ayrıca, savcıların bir pencereyi kırarak diğer isyancıların Kongre Binası'na girmesini sağlamak için kullandığını söylediği bir polis kalkanını çaldığı için soygunla suçlandı ve bu suçlamadan da mahkum edildi.

Savunma avukatları ise jüriye müvekkillerinin Kongre Binası'na saldırmak gibi bir planları olmadığını ve Washington'a sadece protesto etmek için geldiklerini söyledi. Avukatlar ayrıca protestocuları Kongre Binası'na akın etmeye teşvik edenin Trump olduğunu söyleyerek, eski ABD başkanını suçlamaya çalıştı

Tarrio'nun avukatı Nayib Hassan jüri üyelerine yaptığı kapanış konuşmasında savcılar için "Enrique Tarrio'yu Donald Trump ve iktidardakiler için bir günah keçisi olarak kullanmak istiyorlar" dedi.

Aralarında bir polis memurunun da bulunduğu beş kişi, 6 Ocak 2021’deki Kongre saldırısında ya da hemen sonrasında hayatını kaybetti ve 140'tan fazla polis memuru yaralandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG