Erişilebilirlik

Putin Ukrayna’nın Dört Bölgesini Törenle İlhak Edecek


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da Rusya'ya katılma referandumunun yapıldığı dört bölgenin Rus toprağı sayılması için gereken belgeleri yarın imzalayacak.

Rusya'nın Ukrayna topraklarının yüzde 15'ine denk gelen bu bölgeleri ilhak etmesi, bu ay verdiği askeri kayıplara rağmen Putin'in Ukrayna savaşındaki ısrarcı tutumunu sürdürmesi anlamına geliyor.

Rusya'nın Ukrayna'daki dört bölgede Kiev ve Batı’nın “silah zoruyla ve sahte” olarak nitelediği referandumlar düzenlemesinden sonra gelen ilhak adımı, Batılı ülkeler tarafından, Rusya'nın savaşta yasadışı yollarla toprak elde etmesi olarak tanımlanıyor ve reddediliyor.

Amerika ve Avrupa Birliği, ilhak planı nedeniyle Rusya'ya ilave yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Rusya'nın geleneksel olarak yakın müttefikleri sayılan Sırbistan ve Kazakistan ise Ukrayna'daki dört bölgenin ilhak edilmesini tanımayacaklarını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'daki dört bölgeyi ilhak ettiğini resmileştirmek için Putin'in katılımıyla düzenlenecek imza töreni, Kremlin Sarayı'nın en büyük salonlarından birinde yapılacak. Törende referandumların yapıldığı Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin liderleri katılacak. Rusya, kamuoyunun referandumlarda Rusya'ya katılmaya destek verdiğini savunuyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, yarın düzenlenecek imza töreninin ayrıntılarını açıkladı.

Peskov, "yeni bölgelerin Rusya Federasyonu'na katılımına ilişkin anlaşmanın, referandumların düzenlendiği ve Rusya tarafına geçme talebinde bulunduğu dört bölgeyle" imzalanacağını söyledi.

Peskov, Putin'in konuya ilişkin büyük bir konuşma da yapacağını kaydetti.

Yarın Moskova'daki Kızıl Meydan'da büyük bir rock konseri de düzenlenecek. Meydana "Donetsk, Luhansk,, Zaporijya, Herson-Rusya!" yazılı afişler asıldı, dev video ekranlarının bulunduğu bir tribün kuruldu.

Peskov, Putin'in konserde halkın önüne çıkıp çıkmayacağını söylemedi. Putin, 2014'te Rusya'nın Ukrayna'ya ait Kırım bölgesini ilhak ettiğini açıkladıktan sonra düzenlenen benzer bir etkinlikte sahneye çıkmıştı.

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadının başkanı ise dört bölgenin Rusya'ya katılımını 4 Ekim'de, Putin'in 70'inci yaşgününden üç gün önce gündeme getireceğini bildirdi.

Guterres'ten Putin'in ilhak açıklamasına tepki: "Kararın yasal değeri yok"

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Putin’in ilhak açıklamalarının ardından tepki gösterdi. Gazetecilere konuşan Guterres, “Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin ilhakı için adım atmaya yönelik hiçbir kararın yasal değeri yoktur ve kınanacaktır” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın kutlama hazırlıkları, aslında Moskova'nın Ukrayna savaşında aldığı en büyük yenilgilerden birini izliyor. Rus kuvvetleri, son haftalarda Ukrayna'nın kuzeydoğusunda bozguna uğramıştı.

Bazı askeri uzmanlar, Kiev'in Rusya'ya yeni bir yenilgi daha yaşatmak üzere olduğu görüşünde. Rusya'nın Donetsk bölgesinin kuzeyinde elinde kalan son kalelerden biri olan Liman kasabası, kademeli olarak Ukrayna kuvvetleri tarafından kuşatılıyor. Liman'ın düşmesi, Ukrayna kuvvetlerinin Rusya'nın ilhak etmeyi amaçladığı bölgeye saldırılar düzenlemesinin önünü açması anlamına gelebilir.

Eski İsveç Başbakanı Carl Bildt, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Liman'daki Rus kuvvetleri için durum giderek daha istikrarsız bir hal alıyor. Ukrayna kuvvetleri Ruslar'ın önünü kesmek üzere. Rus işgali için bir başka acı yenilgi yaklaşıyor" dedi.

Kiev şimdiye kadar Liman'daki duruma ilişkin ayrıntıları açıklamaktan kaçındı. Rusya Savunma Bakanlığı, bir gün önceki açıklamasında, Ukrayna'nın Liman'daki karşı saldırısının başarısızlıkla sonuçlandığını, 70 Ukrayna askerinin öldüğünü bildirmişti.

Nükleer şemsiye

Rus hükümet yetkilileri, referandum yapılan dört bölgenin Rusya'ya resmi olarak katılması sonrasında Moskova'nın nükleer şemsiyesi altına gireceklerini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ilhaka karşı uluslararası destek toplamak için İngiltere, Kanada, Almanya ve Türkiye'den liderlerle görüşmeler yaptı.

Öte yandan Amerika, Ukrayna'ya yardım amacıyla 18 adet HIMARS fırlatıcı sistemleri, mühimmat, SİHA sistemleri ve radar sistemlerinin de dahil olduğu 1 milyar 100 milyon dolarlık ilave silah yardımı paketini açıkladı. Bu paketle birlikte Amerika'nın şimdiye kadar Ukrayna'ya verdiği güvenlik desteği 16 milyar 200 milyon dolara ulaştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG