Erişilebilirlik

Irak Güçleri ve Peşmerge Ateşkes Anlaşmasına Vardı


Irak güçleriyle Kürt Peşmerge güçlerinin kuzey Irak’ta çatışmaları durdurmak için ateşkes anlaşmasına vardığı bildirildi.

Açıklama, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun medya birimi tarafından yapıldı. Bağdat’taki bir koalisyon sözcüsü Reuters’a yaptığı açıklamada ateşkesin tüm cepheleri kapsadığını söyledi.

Irak ordusu güçleri ve İran destekli Haşdi Şabi milisleri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumuna tepki olarak 16 Ekim’de tartışmalı bölgelerde sürpriz bir operasyon başlatmıştı.

Operasyon, hem IKBY hem de Irak merkezi hükümeti tarafından üzerinde hak iddia edilen bu bölgelerle birlikte sınır geçişleri ve kilit petrol tesislerini ele geçirme amacıyla düzenlendi.

Petrol zengini Kerkük kenti 16 Ekim’de fazla bir direniş olmadan Irak güçlerinin eline geçti ancak Peşmerge çekilme sürecinde IKBY’ye ait esas bölgeye yaklaştıkça daha sert karşılık vermeye başladı.

En şiddetli çatışmalar kuzeybatıda Peşmerge’nin Türkiye ve Suriye’ye sınır geçişlerini savunduğu kısımda ve IKBY’nin ham petrol ihracatını kontrol ettiği bir petrol tesisinde yaşandı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG