Erişilebilirlik

İran Amerika’dan Önkoşulsuz Masaya Oturmasını İstedi


İran Amerika’dan Önkoşulsuz Masaya Oturmasını İstedi
İran Amerika’dan Önkoşulsuz Masaya Oturmasını İstedi

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi Ankara’da yaptığı açıklamada, nükleer görüşmelerin tekrar başlayabileceğini söyledi

Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Salihi, görüşmelerin muhtemelen İstanbul’da yapılacağını da sözlerine ekledi.

Amerika, İran’ın nükleer programını görüşmeyi ciddiye alması halinde konuyu önkoşul ileri sürmeden görüşmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Tahran hükümeti buna cevap olarak Obaya yönetiminden öneriye açıklık getirmesini istedi.

İran’la Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle Almanya arasında yapılan ve 5+1 olarak bilinen görüşmeler geçen yıl kesilmişti. İran, görüşmelerin yeniden başlayabileceğini açıklasa da çelişkili açıklamaları durumu dana da karıştırdı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, görüşmelerle ilgili somut bir plan sunulmadığını; Avrupa Birliği ise, geçen Ekim'de İran'a gönderilen mektuba hala cevap beklendiğini duyurdu.

İranlı milletvekili Ali Mutahhari’nin, Başkanı Barack Obama'nın Tahran'a doğrudan diyalog çağrısı yaptığı yolundaki açıklaması Washington tarafından doğrulanmadı.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Amerika İran’la gizli temas kurmuş olsa da dile getirilen görüşlerin, açık görüşmelerde belirtilen görüşlerden farklı olmadığını söyledi.

Bu arada Amerika Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, İsrail’de Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşüyor. Barak, dün, ülkesinin İran’ın nükleer tesislerine saldırıp saldırmama konusunda henüz karar vermediğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG